Alila

Alila är inte bara vår segelbåt, utan även vårt hem under den kommande seglingen. Hon är en Hallberg-Rassy 40 från 2008 och vi har ägt henne sedan 2016. Innan det har hon seglat ett varv jorden runt mellan 2008 och 2012 med sina ursprungliga ägare.

Modellen finns väl beskriven på Hallberg-Rassys hemsida.

Alila är utrustad för segling på de stora haven. Hon har en watermaker för att göra sitt eget dricksvatten och ett elverk för att ladda batterierna. På så sätt är vi nästan oberoende av att lägga till i hamnar. Vi hade gärna haft solceller och en vindgenerator, men det får anstå till framtiden, eller när elverket bryter ihop.

Under däck har vi en akterhytt med en dubbel och en enkel koj, i förpiken finns två kojer och i salongen mitt i båten finns möjlighet till ytterligare en och en halv sovplats. Toalett med dusch och till och med tvättmaskin finns för dagar då vi känner att vi har gott om sötvatten. Många beskriver Hallberg-Rassys inredningsstil som mahognygrottor, och det gillar vi. Moderna båtar har ofta stora ljusa ytor med enorma sällskapsmöjligheter, men vi gillar att sitta och mysa i en mer traditionell mörkare och trängre ruff. Det känns dessutom som det rätta valet för segling på öppet hav.

Segelgarderoben består av storsegel och en liten genua utan lattor för att inte krångla vid revning. Båda sitter på rullar. Det finns en kutterfock som hissas på ett löstagbart kutterstag i hårt väder, och vi har ett stormförsegel för riktigt svåra stunder. När vi inte använder kutterstaget sitter det på masten och focken ligger i en säck på fördäck. Vidare har vi en stor och tung code O på rulle och löstagbart bogspröt för lätta vindar.

Vi har förstås VHF och dessutom en MF/HF-radio, dock utan pactormodem. Vi har även en satellittelefon, men vi får se om vi skaffar ett kort till den. I närheten av land kommunicerar vi genom mobilt bredband eller lokala wifi. Till havs gäller VHF eller kortvåg. Se mer under kommunikation.