Nedgångslucka i tyg

När vi seglar på vintern eller annars när det är kallt eller regnigt vill vi stänga nedgångsluckan för att inte släppa ut värmen och hindra regn att komma in. Att sätta dit träluckorna varje gång blir bökigt, och dessutom svårare för den som är kvar inne att komma ut. Vi har därför på våra tre senaste båtar sytt en nedgångslucka i tyg.

De sys i markistyg. Kapellväv blir onödigt kraftigt.  Med tiden har vi förbättrat luckorna och är nu riktigt nöjda med den nuvarande. I underkanten är det insytt lite bly för att hålla nere underkanten. I ovankanten sitter två tryckknappar i ett kraftigare band. Det har säkert gått bra direkt i tyget också. Andra delen av tryckknappen sitter skruvad i luckan. Turligt nog gick det att använda de befintliga skruvarna och skruvhålen så allt blir möjligt att återställa vid behov.

Det fiffiga med att fästa tyget direkt i luckan är att det följer med när luckan öppnas, och då ligger bra förvarat på den. När luckan stängs är det enkelt att peta ner tyget och vips är det stängt.