Båtfixande

Om några veckor är vår tid här i Licata över och vi behöver göra i ordning Alila för att fortsätta vår seglats. En del båtägare förvandlar under vinteruppehåll gradvis sina båtar till mer eller mindre permanenta installationer i hamnen med presenningar, bryggor, drivor av verktyg och projekt på däck, alla segel borta, trähus på däck, halvmeterlångt sjögräs och ett nät av förtöjningstampar. Vi har begränsat oss till att plocka bort några tampar från UV-strålningen och ställa upp en blomkruka under sprayhooden, men i övrigt skulle vi kunna sticka på en timme. Man vet ju aldrig när en flyktplan behövs.

Vi har förstås en lång lista i telefonen på allt som skall göras och betar av punkt efter punkt. En klar förbättring av listan är att jag inte som tidigare raderar punkter som är klara, utan låter dem stå kvar överstrukna så jag ser allt som är gjort. Det har en mycket positiv psykologisk effekt, och låter mig dessutom missa något tråkigt eftersom det försvinner i mängden.

Vattnet från Watermakern började lukta ruttet ägg så vi körde en spolning med Spectras SC-2 tvätt. Vattnet cirkuleras genom systemet med hjälp av en slang kopplad till utloppet och en förlängning av insuget som båda stoppas ner i en hink. Helst skall lösningen vara 40 grader varm så jag använde största pastagrytan och ställde den på vår flyttbara spisplatta. Mycket fiffigt tycker jag själv.

Var god skölj

Vinscharna skall enligt Lewmar servas varje år. Det känns dock ganska onödigt efter att ha öppnat de två som jag servade förra hösten. Efter drygt ett år och 4500 nm var de helt acceptabelt rena och lagom feta och oljiga. Det är ju dock viktigt med de små klackarna som behövs för växeln i vinschen så har man tid är det nog bra att åtminstone tvätta och olja dem. Vi hade faktiskt ett vinschhaveri i höstas på grund av att en klack hade kletat fast, och ytterligare ett på grund av att ett av de inre kugghjulen hade fastnat i det yttre (ni som plockat isär en vinsch förstår), troligen på grund av för lite fett.

Hjulpyssel

Sahara ligger inte så långt bort och när det blåser därifrån får vi ett fint svagt rosafärgat damm över båten. Det, salt och UV-strålning är det som sliter mest på material ombord. Vi har i omgångar tagit ner och tvättat skot, furlexlina och andra tampar som sitter ute hela tiden. Innan vi ger oss av skall bimini, sprayhood och kapellet också skrubbas.

Vissa trampar vin, andra tågvirke

Det är inte bara sjögräset under båten som växer och behöver ansas. Efter att ha klippt mig och David accepterade Johanna mig som frisör när hon själv skulle klippas. Det är oklart om det var på grund av förtroende för mig eller misstroende för Licatas frisörer som drev henne till detta.

   

Om två veckor tar vi upp Alila på ett varv här i Licata. Varvet skall spola rent och måla under vattenlinjen samt polera friborden. Det gör vi vanligen själva en helg på våren, men här får man inte arbeta på sin egen båt när den är upptagen på varv, så det blir till att stå och titta på med händerna i fickorna, och betala.

Plötsligt brakade statistiken för besökare här på hemsidan iväg på ett aldrig skådat sätt. Jag trodde det var något fel, men upptäckte att vi nu finns listade på Hallberg-Rassys hemsida. Kul för oss som är entusiastiska medlemmar i HR-sekten!

Vi har även skrivit en liten artikel till JRSKs medlemstidning om att stanna över vintern på Sicilien. Läs den här!

Det här inlägget postades i Teknik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Båtfixande

 1. Eva Runhammar skriver:

  Det är bra om ni beredda på snar flykt – italienska valet mm hägrar och italienarna har nog inte förlåtit svenskarna för utslagningen i fotbollen. Här är allt lugnt än så länge, men ett val hägrar också här. Vi får se hur hetsigt det blir…

  Vädret är iskallt och jag längtar ner till värmen. det känns skönt att ha beställt en biljett.

  Eva

 2. Stefan skriver:

  Hej

  Uppfriskande läsning med glimten i ögat, som vanligt 🙂
  Tiden går fort och det känns änna könstigt att ni redan planerar avfärd. Ni skulle ju vara borta jättelänge!
  Men så är det, värme och en ny vår nalkas oss trots nyväckt kylig bisterhet i vinden kring termometern och hissnande -9 har uppmätts i Göteborg. T.o.m. is har skymtats på en del vattendrag, men folk pratar ju så mycket…

  Min förhoppning om att lyckas släpa med mig min dotter och våldgästa er ser ut att komma på skam, tyvärr. Att ta sig till Licta härifrån visade sig inte vara så lätt som jag hoppats och så är det ju inte så lätt att få ledigt från skolan hur som helst heller.
  Sportlovet är v 7 och då håller vi oss hemma i Götet. Hur ser v 13 ut? Någon hum om var ni kanske befinner er då? Det får bli ett långskott men kaaanske kan vi komma slippa ifrån den svenska dragningskraften med exempelvis ett reguljärflyg. Allt är öppet än så länge.

  Men, trampa tågvirke, putsa mesen och spänn….dom där som ska spännas ordentligt, så hörs vi.
  Hare gött!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *