Mat till havs

När det gungar vill ingen gå ner och laga till något krångligt, men alla vill ha något mättande och gott. Här är några av våra svar på den knepiga ekvationen. Till att börja med är det bra att lämna ambitionen med att laga maten från grunden i land. Visst går det på en båt också, men det är så oerhört mycket krångligare under gång så det sparar vi tills vi ligger vid en brygga.

Korv
Korv i nästan alla sina former är utmärkt att ha med sig. De flesta duger gott att ätas utan tillagning och vill man kan man beroende av smak och sjögång kombinera ihop nästan vilka tillbehör som helst. I sin renaste form avnjuts korvarna au naturell, direkt ur paketet och enbart värmd av fingrarna. Det är väl värt att inte greppa det billigaste paketet i affären. Några kronor extra ger godare kryddning, mer kött och förhoppningsvis bättre kött.

Lefserull
I Norge kan man köpa lefsor. Kanske det går på andra ställen också. Det är en liten potatispannkaka som är både mättande och god och som man kan rulla in nästan vad som helst i. Wienerkorv är ett exempel. Lyxa till det med senap den som vill.

Nudelsoppa i termos
Värm vatten på morgonen och fyll en mattermos med 8 dl hett vatten. När det kurrar i magen, slå sönder två paket snabbnudlar. det måste inte ens vara samma smak! Häll ner i termosen med smaksättningen. Vänta 5 minuter. Servera gärna med en god chablis.

Pizza
Pizzan föddes i Napoli som bra mat för fiskarna att ha med sig ut på sjön under dagen. Den idéen har utvecklats en del kan man konstatera, men grundtanken är lika bra. Vi köper gärna med en eller två pizzor på väg ut till båten eller inför en överfart. Visst blir de kalla, men det är perfekt mat att äta i sittbrunnen. De kräver ingen tillagning, mättar och är goda även andra dagen och kalla. När det är kallt ute sparar vi dem i kartongen i sittbrunnen under natten.

Norsk variant. Inte helt självklart varför den kostar 159 kr.

Fiskkaka och pulvermos
Pulvermos har utvecklats en del senaste åren så nöj dig inte med det gamla blå bandet från fjällvandringen på nittiotalet. Moset tillagas ofta med varmt vatten utan att kokas vilket gör det möjligt att laga med vatten från en termos eller vattenkokare. Fiskkakor finns i alla MSC-varianter och prisklasser. Toppa med aiolin som blev över från fredagsräkorna.