Vattenkokare och induktionshäll

Vattenkokare och induktionshäll

Vattenkokare är helt oundgängligt i båten. Sedan vi skaffade en för fyra fem år sedan har vi reducerat gasolanvändningen till en tredjedel eller mindre. Med lite påhittighet har ni också snart kommit på hur mycket mat som kan lagas med, eller varför inte i, en vattenkokare. Köp en som inte har för hög effekt. Vår har 800W vilket de flesta säkringar för landelen i hamnarna medger. När vi inte har landel har vi numer en inverter som kan ge 2000W 220V. Det tar rejält på batterierna, men fungerar till det nödvändiga. Ett uppkok kostar ungefär 12 Ah. Det kan en stärkande kopp te i kvällningen vara värt.

Till Alila skaffade vi en induktionshäll i höstas. nu använder vi gasol så sällan att vi inte ens märkte att regulatorn hade gått sönder  Induktionshällen köpte vi billigt på Jula och även här är det effekten som får styra. Vår tar maximalt 1800W, men för långkoket av potatis räcker det med 350W. Det klarar förstås landelen utan bekymmer, men även invertern och batterierna om det inte blir för många kok.

Pentryt har kompletterats med ett eluttag till höger om spisen. Snart kommer det en äggkokare har jag på känn. Eftersom vi har en på land har jag glömt hur man kokar dem på frihand. Och kanske en popcornmaskin. Och en glassmaskin, en hushållsassistent, en äppelskalare, en kaffekvarn och en olivurkänare. Möjligheterna är oändliga.

Uppdatering efter en räd till Clas Ohlson i Farsund:

Utan våfflor försmäktar vi på denna resa