Afterwork

Idag var sista dagen på arbetet för oss. Detta är egentligen det första steget vi tar som inte hade kunnat ske även om vi inte skulle långsegla. Att skaffa en annan båt planerar de flesta båtägare för hela tiden, och att flytta från hus till lägenhet har vi längtar efter även om vi inte skulle segla. Att ta tjänstledigt 15 månader från arbetet är däremot inget vi skulle göra om det inte vore för seglingen.

Ännu så länge känns det mest som första dagen på semestern, men det var en märklig känsla att avsluta allt på jobbet och inse att jag inte kommer tillbaka förrän om en väldigt lång tid. Jag antar att det kommer sjunka in om ett tag att vi faktiskt skall vara lediga och segla iväg på riktigt.

Att ta ledigt från arbetet mitt i livet och förverkliga en dröm väcker många tankar. Nästan alla vi har berättat för säger att det är helt rätt att vi gör det vi önskar, och att vi gör rätt som inte väntar med det viktiga i livet. Ändå är det ganska få som bryter sig loss från den sin invanda rutin. Man kan fråga sig varför. Det är förstås lätt för oss att säga, men faktum är att det inte är så svårt. Det svåra är att fatta beslutet, och när det väl är gjort blir resten ganska givna konsekvenser som det bara är att ta i tu med. Nu har vi ju inte kommit iväg ännu, men jag känner mig ändå ganska övertygad om att det svåra ligger bakom oss. Vänner till oss som cyklade till Bangkok från Göteborg sade att det svåraste var första kilometern, eller alltså att komma iväg. Därefter var det bara att trampa på.

Motståndet mot att bryta upp verkar sitta djupt hos de flesta av oss och gissningsvis beror det på en kombination av många saker, där den att man vet vad man har men inte hur det kan bli, troligen är den främsta. Metoden för att komma över det, om man vill, tror jag är att fundera över de svårigheter och problem man tror sig möta ett efter ett, inte alltihop samtidigt. Då blir de förhoppningsvis överkomliga vart och ett, och till slut står man där, redo att sjösätta.

Valhatande filosof

Man äter inte en val i en tugga, som kapten Ahab skulle sagt.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Afterwork

  1. Joakim skriver:

    Och vi som hade så svårt med den första kilometern fram till Järntorget önskar er all lycka på färden ut till Vinga. Resten handlar ju om att segla, en ren barnlek för er…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *