Ayamonte, en lågmäld pärla

Den södra gränsen mellan Portugal och Spanien utgörs av floden Rio Guadiana. På ömse sidor en bit upp från mynningen ligger en spansk och en portugisisk stad. Från Cadiz är det drygt 75 nm hit och vi anlände sent på kvällen efter en riktigt fin seglingsdag.

Inloppet till hamnen i den portugisiska staden Vila Real Santo Antonio verkar inte så lockande med starkström, en trång öppning och tätpackad hamn innanför, så vi fortsatt en sjömil till och gled enkelt in i Ayamonte, den spanska lite mindre staden på östra stranden. Hamnen är enkel och välskött och staden liten och anspråkslös, men riktigt mysig och trevlig att spankulera omkring i.

Upp för backarna ligger den gamla staden på en kulle, med bostadshus som ser precis ut som de i Marocko. Det är enkelt att se de kulturella och arkitektoniska samhörigheterna. En tjurfäktningsarena tronar mitt i den gamla staden. Nedanför, mot vattnet ligger den moderna staden som har ett litet promenadvänligt centrum med butiker för den vanlige spanjoren, ett par torg med palmer, kaklade bänkar, ungar som sparkar runt en boll och siestaslöa cafégäster under parasollerna. Precis bakom hamnkontoret ligger en stor mataffär på bekvämt avstånd för de som vill bunkra.

För seglaren som följer kusten är Ayamonte ett utmärkt stopp längs den flacka och sandiga kusten. Det gäller att passa infarten i floden med tidvattnet så man har lite marginal till sandbotten, men bara man undviker dagar med kraftig dyning bör det inte vara något problem. Det finns tre bojpar i inloppet man kan ta sikte på för att undvika grundflaken.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *