Cadiz, igen

”Här känner jag ju igen mig!” hojtade David, missnöjd med att ha blivit uttvingad på en cykeltur i Cadiz fantastiska gamla stadskärna. Han tyckte det var helt meningslöst att cykla runt här igen om det inte fanns något nytt att se, när han istället kunde får sköta sig själv i båten. Vi låg här i augusti på väg in i Medelhavet och kom hit nu igen efter att ha seglat ut ur Gibraltar sund. David hade svårt att uppskatta det ganska fantastiska faktum att han faktiskt känner igen sig här. Det har onekligen blivit en del städer vi hunnit besöka under seglingen.

Av alla spanska städer vi besökt är nog Cadiz den trevligaste. Staden är den äldsta kontinuerligt bebodda platsen i Europa, väl inne på sitt fjärde årtusende. Centrum ligger på en halvö med ett promenadstråk vid vattnet. Gatorna är smala och husen ganska höga, vilket bidrar till att det blir ett behagligt klimat på gatunivå. Bilar tycks nästan bannlysta och överallt pågår ett vanligt spanskt vardagsliv. Små livsmedelsbutiker trängs med tapasbarer och ett och annat litet torg. Davids klagan över återseendet tog dessutom abrupt slut när vi kom förbi en liten butik belamrad med böcker, muggar, figurer, trollspön, lasersvärd och annat från Star Wars, Harry Potter, Pokémon och en mängd andra filmer och spel.

Bästa sättet att se en stad är genom att besöka den med båt. Då har man sitt hem med sig och kan dra sig tillbaka dit när man behöver vila upp sig eller bara inte orkar med ännu en gapig lunchrestaurang. Det gäller även Cadiz, men tyvärr ligger marinan långt ut på en pir. Det gör att det blir lugnt och stillsamt, men en lite trist promenad på 15 minuter in till staden, om man inte som vi bökar upp sina cyklar ur förpiken och tar dem till ett torg där man kan parkera dem för vidare promenad. Idag cyklade vi dessutom nästan hela varvet runt centrum på strandpromenaden. I en stad med anor från 1100 före kristus är det förstås späckat med historiska lämningar, även om staden av idag främst är ett resultat av 1500-talet och framåt. En mängd vackra hus ligger längs vattnet med små parker framför. I en av dessa ramlade vi oförhappandes in i en klassisk konsert som inleddes med ett Abba-medley. Vi utgår från att de identifierade oss som svenskar och hedrade oss på det sättet. I lyxhotellet bredvid köpte vi resans dyraste glassar, utan att för den skull få något annat än vanliga calippo.

 

1812 skrevs det moderna Spaniens första liberala konstitution här i Cadiz, vari bland annat stadgades rösträtt för alla män och pressfrihet. Halvön var delvis ockuperad av franska trupper så konstitutionen blev inte verksam över så stor del av landet, och när kung Ferdinand VII kom tillbaka till Spanien 1814 upphävde han dessutom omedelbart hela rasket samt såg till att alla minnesmärken och monument som reste för att fira den revs ner. Det finns i vart fall ett litet museum där detta uppmärksammas, och där finns även en sevärd modell över staden som den såg ut i slutet av 1700-talet. Modellen är byggd helt i trä, elfenben och silver och skall vara en mycket precis avbildning.

En stor del av att resa är möten med andra människor, och långsegling är definitivt inget undantag. Förutom alla helt nya bekantskaper vi gjort har vi även träffat på andra långseglare vi lärt känna redan i Sverige. Lars och Anita med hunden Funny på Långedrag 45:an Tindra träffade vi första gången på Styrsö en kylslagen höstdag för flera år sedan. Vi har träffats några gånger till i Sverige och sedan bevakat varandra på internet. Med AIS och sociala medier i kombination går det bra att hålla minutkoll på varandra. Nu sammanstrålade vi här i Cadiz igen och har spenderat ett par dagar tillsammans med bland annat utbyten av seglingserfarenheter, hamntips, och besök och diskuterande av varandras båtar, outtömliga ämnen bland långseglare.

En andalusisk hund?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Cadiz, igen

  1. Eva Runhammar skriver:

    Varifrån kom hunden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *