Caput Mundi

När Rom grundlades en aprildag för 2770 år sedan hade de inga större problem med trafiken, det fanns inte ens en ringled. Idag är det en annan historia och att transportera sig genom Rom är en tidskrävande syssla. Vi har fått besök under några dagar av Davids kompis Erik och hans mamma Carina, och tillsammans lämnade vi båten för att ta oss in till den antika världens huvudstad. Resan börjar på en busshållplats i ett lite ruffigt gathörn utanför hamnen, första bytet är vid Ostias tågstation och efter 40 minuter är det dags att byta i Magliana till tunnelbana in till Centro Storico. Som tur är gäller samma billiga biljett hela vägen och vi är framme redan efter halvannan timme.

Rom är nedlusat med antika kvarlämningar och det finns historiska skatter i nästan varje gathörn. Detta samsas med den moderna storstaden med 5-6 miljoner invånare, butiker och trafik och tidsresorna från nutid till dåtid och tillbaka sker hela tiden. Romarna skyndar förbi Forum Romanum, världens absoluta maktcentrum för 2000 år sedan, med tankarna på möten på jobbet eller handlingslistan. Stadsbussarna släpper ut avgaser på obelisken vid Piazza Venezia och på Largo Argentina spatserar katter obekymrat kring i ruinerna av Mithratemplet utan en tanke på kultens betydelse för att organisera legionerna som erövrade Europa. Vid på tunnelbanestationen Cirkus Maximus är det trängsel bland pendlarna och utanför Caracallas badhus står gatuförsäljarna på rad.

Givetvis bör man inte missa att besöka Colosseo eller San Pietro vid ett besök här, men dessemellan kan man uppleva det bästa med Rom, nämligen att bara spankulera omkring och av en slump gå förbi någon ovärderlig konstskatt eller slinka in på en bar eller trattoria. Det antika Rom samsas med renässansstaden och det moderna och erbjuder ett världsunikt gytter att uppleva. Överallt finns något att upptäcka, men det är omöjligt att ta in allt vilket gör att det enklaste är att bara driva omkring och se det som kommer i ens väg. Den centrala delen av staden är ganska väl samlad och promenadvänlig. Det är bra eftersom kollektivtrafiken inte är så välfungerande, men tunnelbanan hjälper till för att förflytta sig tvärs över staden vid hastigt uppkomna infall av planering och struktur i turistandet.

Efter två intensiva dagar inne i Rom var det skönt att stanna i båten. Vi tog en kort segeltur utanför hamnen och passade på att bada och kryssa lite med Code 0:n. Inte i en enda hamn i Italien har vi sett att man kan tömma septitanken utan man är hänvisad till att segla ut utanför nationsgränsen för att uppfylla lagkravet på att inte tömma den i italienskt vatten. Vi kanske inte seglade riktigt 12 nm ut, men passade på ändå.

På eftermiddagen blev det ett besök i Ostia Antica, en kort bit från hamnen. Där kan man fridfullt knalla omkring i resterna av en på sin tid sprittande och levande romersk småstad. Eftersom det är relativt få besökare som hittat ut till denne pärla i skymundan av centrala Rom kan man enklare än på andra håll få en känsla för hur livet såg ut under glansdagarna. De fria medborgarna i Rom hade troligen ett gott liv med besök i badhuset, ett glas på den lokala krogen, ett teaterstycke i kvällssolen och kanske någon livgivande debatt på capitolium att se fram emot.

  

Idag har det annars stabilt soliga och varma vädret fått ett avbrott med kuling, 28 mm regn, åska och blixtar. Vi tog dock skydd nere i båten och tittade på film så oss gick det ingen nöd på.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Caput Mundi

 1. Erik skriver:

  Hej David och hela familjen!
  det var superkul att få vara med på båten och få träffa er, Rom var ochså kul ?
  Skriv gärna när ni är framme på Sicilien, vi vill gärna se en massa bilder,
  hälsningar Erik

  • Alila skriver:

   Det var jätteroligt att ha er hos oss! Vi skall absolut skicka bilder från Sicilien och vägen dit. I morgon lämnar vi Rom och är nog på Sicilien i december.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *