Dödens kust

Costa de muerte är det insmickrande namnet på kusten väster om La Coruna och runt Spaniens nordvästra hörn ner mot Fisterra, världens slut. Otaliga vrak ligger på botten runt kusten och även en lugn dag rullar altlantdyningarna in med en tyngd som gör att man förstår varför man skall ha ett ordentligt avstånd till klipporna.

På grund av kustens farlighet finns det gott om fyrar här, faktiskt även världens äldsta fortfarande fungerande – Torre de Hercules – i La Coruna.

Vi gav oss iväg i svaga vindar på måndagen med siktet på att ankra i viken vid Camarinas. Vikarna i Galicien kallas rià och delas in i de nordliga övre (riàs alto) och de mer sydliga nedre (riàs bajo). Det är inte alla som erbjuder gott skydd mot oväder på Atlanten, men de har flera små marinor och ankarplatser som fungerar i de flesta vindar. Vad vi har förstått skall de sydliga vara bättre skyddade och ha fler ankringsmöjligheter än de nordliga.

Det blev en skvalpig färd med svag vind som inte riktigt förmådde fylla seglen och stora dyningar som vi rullade i, men efter sju timmar var vi framme. Glada i hågen släppte vi ner ankaret, men fick inget fäste! Det växer något slags tät matta av sallad på botten som gjorde det helt omöjligt för oss att få fäste med vårt ankare hur vi än försökte. Flera andra båtar låg för ankar så det kan inte vara omöjligt, men de hade sannolikt något annat slags ankare. Vi har ett spade, ett franskt ankare som skall vara väldigt bra på alla sätt, men uppenbarligen inte här.

Efter flera försök på olika platser i viken fick vi slutligen bita i det sura marinaäpplet och lägga till vid Camarinas pontonbryggor. Det kunde vara värre, hamnen är liten och mysig och här finns allt man kan behöva, dessutom för en billig hamnavgift, men vi var ju inställda på att svajankara. Nåväl, det finns andra vikar och vi hoppas på bättre lycka nästa gång. Vi har ett deltaankare i reserv som jag kanske skall rota fram och ha redo till nästa salladsodling. Frågan är bara var det skall förvaras. Nu ligger det i ankarboxen, men under kättingen, där det tar en bra stund att få fram.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dödens kust

 1. Robert Laigar skriver:

  Ohoj,
  Följer er blogg hela tiden, intressant och bra skrivet. Ha det gott:)
  Hälsningar
  Robert Laigar (HR 412 Elvine) från SXK kursen

 2. Hadock skriver:

  Hej
  Tack för ett jättebra hamnguide.
  Er ais tycks vara ur funktion. Ni ligger fortfarande kvar på Irland??

  • Alila skriver:

   Va!!? Och vi som trodde vi var i Spanien? Det kan förklara all guiness. Vesselfinder verkar hålla med oss dock. Var kollar du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *