Får det lov att vara ett öga till kaffet?

Katolska kyrkan har aldrig haft problem med mustiga och explicita berättelser om martyröden. Santa Lucia dog som martyr här i Syrakusa på 300-talet. Varje år den 13 december baxar de ut en enorm staty av henne, komplett med dolken kvar i halsen, från domkyrkan och bär runt i staden. I kaféerna kan man köpa den populära kakan ”Luciaögon” till åminnelse av att hon innan hon knivhöggs i halsen rev ut sina egna ögon och skickade till sin trolovade.

Mat är även i övrigt inget man slarvar med här på Sicilien. ”Non mangiamo per vivere ma viviamo per mangiare”, vi äter inte för att leva utan lever för att äta, som de säger. Men även lokalpatriotismen är viktig. Kombinationen av de båda helig. När jag beställde en Morettiöl på pizzerian frågade servitören varför. Lite ställd svarade jag att jag tyckte det skulle vara gott till pizzan. Jaha, men varför en öl från norr? Det slutade med att jag fick en Nastro Azzurro, gratis, istället för något bryggt norr om Rom.

I övrigt måste Syrakusa vara en av de finaste städerna att besöka på Sicilien, och därmed i hela världen förstås. Mysiga nästa bilfria gränder, svulstig barock, kaféer och restauranger överallt och söndagsflanörer i decembersolen. På Archimedes och Da Vincimuseet kan man dessutom pilla på snillrika tekniska apparater som illustrerar de båda geniernas olika upptäckter och uppfinningar. Mycket uppskattat av alla generationer i sällskapet.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *