Framme i Licata!

Framme i Licata, fem och en halv månad sedan vi lämnade Sverige! Nu skall vi stanna här i tre månader till slutet av februari. Möjligen ger vi oss ut på någon korttur, som till Malta till exempel, men annars skall vi vara bofasta här. Licata är en småstad med drygt 35 000 invånare. Som så många andra städer grundades den av grekerna och utvecklades av romarna, men sedan har det tagit lite stopp. Det finns några palats och ett kloster från 1200-talet samt en medeltida borg, men åtminstone i jämförelse med många andra sicilianska städer som dignar under sin historiska tyngd är Licata ganska okänt, även för italienare. Enligt vår pilotbok präglas den äldre arkitekturen av ”Bad Barock”.

Här är en liten film från säsongens sista segling hit till Licata.

Vi ankom i strålande solsken i tisdags och fick vår plats i marinan mellan en lite sliten båt hemmahörande i hamnen och en tysk långfärdsbåt, med en hund som stirrade på mig. Här finns gott om övervintrare och redan när vi höll på med förtöjningarna kom de första fram och presenterade sig. Vi blev mycket väl mottagna av marinapersonalen som var nyfikna på oss. De berättade att här finns flera andra barn och en livaktig seglarkoloni så vi skall säkert inte behöva vara utan sällskap under vår vistelse. I hamnområdet finns flera affärer och ett litterärt cafe dit vi skall på ‘appy ‘our ikväll med de andra seglarna. På söndagarna är det grillning och vi kan spela bridge, gå på yoga, åka på busstur om vi önskar. En mycket stor fördel är att det finns en precis lagom stor och välsorterad mataffär precis bredvid marinan! Längre in i stan finns slaktare och fruktbutiker men med tanke på de begränsade förvaringsutrymmena i båten är det jätteskönt att ha butiken som ett utökat skafferi alldeles i närheten.

Stor lycka över en välsorterad mataffär bredvid marinan!

Enligt Lonely Planet är Piazza Progresso ”the centre of action” i Licata. När vi passerade där i går var det lite stillsamt, men tydligen tar de siestan på allvar i den här delen av Sicilien så det kanske är bättre vid en annan tid på dagen.

”The centre of action” i Licata enligt Lonely Planet

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Framme i Licata!

  1. Annie Runhammar skriver:

    Härligt att ni kommit till ett så välordnat ställe. Nu är det nästan som på en sällskapsresa med Bamseklubb och allt!
    Här drar det ihop sig till jul; Eva och Pentti är på väg till julmarknad i Tyskland och jag tittar på Jul med Ernst! Vädret är inte jullikt: +6 grader och blåsigt. Idag inget ösregn som igår. Mörkt, mycket mörkt! Tur att jag är en höstmänniska som gillar allt detta (utom möjligen kulingstyrkan i ösregnet). Ta vara på värme och ljus och ha det gott!

    Annie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *