Från gryning till skymning

Idag lättade vi ankaret kl fem efter en lugn natt. Precis därefter gick solen upp och var med oss hela dagen från en klar himmel. 107 nm senare lade vi till precis efter solnedgången i Kilmore Quay på sydkusten.


Sjutton timmar till sjöss kan vara väl långt om vädret är dåligt men vi hade det hur bra som helst. Vi läser böcker, David vinner över oss alla i Sänka fartyg, när vi är hungriga lagar vi mat och när vi känner oss inspirerade drar vi lite i skoten. Per är mest energisk i att få fart med seglen och stundtals gjorde vi 10 knop, men då med två på grund av strömmen. Efter lunch vände tidvattnet och vi tappade två knop istället.

Snart är vi i Kinsale som blir vår utgångspunkt för överseglingen till Spanien. Där kommer vi få vänta ut en kuling, men det är lika skönt så vi får ett par dagar att bunkra och se oss omkring och förbereda båten.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Från gryning till skymning

 1. Joakim skriver:

  Kul att följa er välskrivna blogg och kul att det kommer nya inlägg med jämna mellanrum.

  Hinner ni fixa staget medan ni väntar på lämpligt väderfönster? Antar att det inte är någon jätteoperation men ändå något som måste göras pronto och att Biscaya inte kan korsas förrän problemet åtgärdats.

  Känner inte till distanser till havs så berätta gärna hur lång den kommade överfarten är. Är den t.ex längre än Nordsjön? Biscaya har man ju hört talas om men som icke-seglare är det svårt att veta vari svårigheterna ligger så berätta gärna lite om det.

  När ni korsar Biscaya, är det då Irland – Spanien som är sträckan som ska seglas eller gör ni anlöp i England och/eller Frankrike på vägen?

  • Alila skriver:

   I korthet kommer vi segla direkt härifrån Irland till Spaniens nordvästra hörn, Galicien. Dit är det ungefär 500 nm fågelvägen, men vi räknar med upp till 600 om vi inte kan segla rakt mot mål hela tiden. Vi räknar försiktigt med ungefär 5 knop i genomsnitt så det innebär 100-120 timmar för hela överfarten. Vi går inte till Frankrike eller England eftersom vi vill hålla så långt ut i Atlanten som möjligt för att undvika de knepiga förhållandena som rådet inne i den egentliga Biscayabukten, men svår sjögång och oberäknerliga vindar.
   Som jämförelse är Nordsjön 260-350 nm, beroende av var man korsar. Biscaya är alltså ungefär dubbelt så lång, men med stabilare väder.

   • Joakim skriver:

    500 nm är ju knappa 100 landmil dvs som ett halvt Sverige eller Uzbekistan. Den sträckan tar runt två veckor att cykla så er båt är snabbare….

 2. Hadock skriver:

  Hur kommer det sig att ni inte går något mer sydväst till Baltimore eller Crookhaven?

  • Alila skriver:

   Du har rätt i att ju längre sydväst, desto bättre vinkel mot Spanien, men Kinsale är tillräckliigt bra tycker vi. Att gå vidare förbättrar bara marginellt och vi behöver några stilla dagar innan vi ger oss av så vi stannar där. Dessutom skall det vara en fin stad med bra hamn och möjligheter till hjälp med rigg och annat.

 3. Klara skriver:

  Blir det 100 timmar med nudlar och tortellini eller har ni någon ny bra båtmat som lätt kan lagas under färd?

  • Alila skriver:

   He he. Det blir nog en del nudlar men något annat skall vi försöka med. Choklad och hämtpizza tänkte vi.

 4. Eva skriver:

  Vackra bilder – åtminstone de flesta.
  Här hemma regnar det idag, men igår var det fint väder när grannen hade sin konsert..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *