Gibraltar

Gibraltar är den omtalade porten till Medelhavet, även om det också här är så att den verkliga sydspetsen och kortaste vägen till Afrika går vid Tarifa ett par nm västerut. Gibraltar är sedan början av 1700-talet brittiskt och har motstått ett flertal återtagandeförsök från Spanien. Under 1800-talet försökte de med vapenmakt och under 1900-talet med krav på omröstningar. 1967 röstade dock mer än 99 % för att fortsätta vara britter istället för spanjorer. Det gjorde spaniens dåvarande diktator Franco så sur att han stängde gränsen, vilket den sedan förblev fram till Spaniens EG-inträde på 1980-talet. Situationen med Spaniens fortsatta krav på territoriet och den vanliga effekten av utlandsboendes idealiserande av hemlandet har gjort att det råder en mycket stolt och lite halsstarrig stämning av att skydda det brittiska mot alla spanska företeelser. Gibraltar verkar mer brittiskt än Manchester eller Leeds. En helknasig effekt av detta är att den mesta maten i den enda stora mataffären, Morrisons, faktiskt importeras från Storbritannien. Förutom det märkliga i att skicka bleka engelska tomater till södra Spanien blir det ju rimligen också dyrt och inte så miljövänligt.

  

Det bor 30 000 människor i Gibraltar och de talar engelska, men med inblandning av spanska ord. De har ett eget pund, som är värd lika mycket som brittiska pundet, egen flagga, egna apor och en mycket stark tro på sin egen förträfflighet.

Egen valuta, egen flagga och eget moln

Gibraltar är ett skatteparadis, eller kanske skall man säga skattehelvete eftersom sådana orsakar mycket problem för resten av världen. Det märks inte så tydligt i Gibraltar förrän man tankar. Dieseln kostar en tredjedel mot vad den gör i resten av Europa. Övriga varor verkar faktiskt lite dyrare än i Spanien, även om sprit och cigaretter är mycket billigare. Ett paradis för rökande alkoholiserade bilförare? I övrigt är Gibraltar känt för sina obskyra banker och komplicerade företagsupplägg. Något de många privatbankerna och advokatkontoren ger en vink om.

Här hade vi kunnat gömma undan våra inkomster, om vi hade haft några.

Med allt detta sagt är Gibraltar ändå trevligt att besöka. Det finns två marinor i Gibraltar och en precis över gränsen till Spanien. Utanför den låg det dessutom flera på ankare, trots att det inte verkar vara tillåtet. Även den spanska marinan ligger så till att det inte tar lång tid att komma in till centrum av Gibraltar, men får man plats i någon av de andra finns inget skäl att ligga i Spanien. Priset där vi låg, Queensway Quay, var ett av de lägsta hittills, 19 pund per natt. Marinan var av högsta kvalitet med fina faciliteter och bra läge, dessutom lugnt och tyst trots en bar på kajkanten.

En tur upp på ”The Rock” är ett måste, och då kommer man inte undan aporna. De finns överallt och försöker sno din mat om den inte är undanstoppad. Utsikten är fantastisk och om man dessutom besöker de olika grottorna och gångarna i berget får man se klippan både utanpå och inuti.

   

 

För 100 år sedan

Tänk att vi faktiskt seglat ända hit till Medelhavet!

Snabba tips inför besök med båt:

  • Queensway quay marina var bra och billig. Marina bay ligger lite mer utanför centrum, men verkar också bra. Den är närmare Sheppards båtaffär, som var ganska ok.
  • Ankring verkar gå bra utanför spanska marinan i La Linea. Därifrån får man gå eller ta cykel till själva Gibraltar.
  • Man tankar i infarten till Ocean Village. Dieseln kostar 45 pence per liter.
  • Linbana till toppen av The Rock kan rekommanderas. Det går att promenera gratis, men det är ganska brant och varmt. Ett alternativ är en guidad taxitur, som dock inte verkar inkludera inträde i grottorna och tunnlarna, och de vill man inte missa.
  • Morrisons mataffär ligger mellan Ocean village och Queensway Quay och är stor och välsorterad, särskilt om man gillar det brittiska köket!
  • Glöm för all del inte att ta ner den spanska gästflaggan! Annars kommer ni få en utskällning. Helst skall en gibraltariansk (?) flagga hissas, men annars verkar en vanlig brittisk fungera.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *