I hjärtat av Nederländerna

Hur länge är lagom att stanna i en hamn? Det beror förstås på många faktorer, men vi har upptäckt att vi gillar att stanna lite längre än för bara ett kort stopp, och sedan ta en längre kliv till nästa hamn, snarare än att segla vidare korta pass varje dag.

Att bara stanna över natten i en hamn medger knappast att lära känna platsen alls, annat än möjligen något matställe på kvällen och ett bageri på morgonen. Stannar vi inte mer än så lämnar vi ofta med en känsla av att inte riktigt ha varit där. Då tycker vi det oftast är bättre att ligga på ankare eller segla hela natten istället.

Redan med två nätter och en dag emellan på en plats kan man däremot få känna en helt annan känsla för platsen. Man kan gå tillbaka till samma bageri för frukostbrödet, man passerar samma gator en gång till och ser samma gathund ytterligare en gång. Efter ytterligare en dag känner man sig nästan hemmastadd. Bagaren nickar lite igenkännande och gathunden viftar på svansen. Efter att ha betat av de viktigaste sevärdheterna under första dagen kan vi dessutom ta det lugnare och känna att vi inte har några tvingande åtaganden dag två. Vi får tid att köra en tvättmaskin, sitta och läsa, laga lite mat i båten och skriva upp tandkräm på handlingslistan, precis sådant man gör när man är hemma. Känslan av att faktiskt vara hemma i vårt hem, även om det är i en båt, och ändå på så många olika platser längs Europas kuster är bland det bästa med vår segling. Vi har varit hemma i allt från små byar i Italien, turistorter på solkusten, på Afrikas kust till mitt i London. För tillfället bor vi i Dordrecht, Nederländernas äldsta stad, en bra bit in från kusten men vid sammanflödet av ett flertal stora floder på vilka enorma pråmar fraktar gods in i och ut från Europa.

Nederländerna är ett land det är lätt att trivas i. Städerna pittoreska med varvad arkitektur bestående av medeltida hus och moderna arkitektprojekt. Det vimlar av trendiga caféer och smarta små butiker. Holländarna är alla sunda, långa och lyckliga. De verkar inte arbeta mer än ett par timmar om dagen i något snitsigt inrett kontor eller liknande butik, men ändå kunna unna sig en blank el-Audi framför det varsamt renoverade Townhouset vid en kanal, kantad av lummiga träd. De har gott om tid att sitta i skuggan och dricka någon mycket speciell öl från ett lokalt ekologisktbryggeri, utan att bli tjocka eller berusade förstås, samtidigt som de pratar om viktiga saker med varandra.

 

  

Vi inser att det rimligen måste finnas ett annat liv också, någonstans i slitna betongförorter till Rotterdam och bland amfetaminfabriker i nedlagda fabriker, men här i Dordrecht verkar allt vara hämtat ur en broschyr för det goda livet i Europas centrum.

 

Marinan är troligen den bäst belägna vi legat i under resan. Vi ligger i Nieuwe Haven, som inte är så värst ny utan från 1500-talet, med det historiska centrumet runt omkring oss. Ett ekologiskt bageri ligger fem minuter bort, klockspelet i kyrkan spelar kända melodier, den spensligt hurtige hamnkaptenen hälsar glatt och öppnar den lilla antika smidesjärnbron som delar av hamnen. Änder simmar fridfullt omkring och kräver högljutt bröd från båtbesättningarna och på trottoarerna kring hamnen sitter de boende och äter sin lunch vid små trädgårdsbord. Till och med coffeeshopen runt hörnet är prydlig och har trevliga gardiner. Vore det inte för att änderna snattrar ilsket redan i soluppgången och väcker oss vore allt perfekt. Här bor vi kvar några extra dagar.

Listan över hamnar är uppdaterad för den intresserade.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *