I väntan på Nordsjön

Vi ligger kvar i Farsund som kl fem i morse såg ut så här.

Farsund i ottan

Riktigt så lugnt och fint är det dock inte ute på Nordsjön. Vi ligger nästan precis vid sydspetsen på Norge och skall rakt västerut till Inverness, in i viken på norra Skottland. Således rakt emot vinden för tillfället.

Ett präktigt lågtryck lurar strax norr om Shetland och drar upp en kuling över Nordsjön

Färgerna på vindkartan berättar hur mycket det troligen kommer att blåsa, och det skall gärna vara grönt, möjligen lite gult, men definitivt inte ilsket mörkrött. Vi har 280 nm till Fraserbourgh som är närmaste skotska hamn och 350 till Inverness. På öppet vatten kan vi räkna med att göra minst 6 knop i genomsnitt, om vi inte får pinkryss. Det betyder 50 timmar till kusten, och 60 till Inverness. Det innebär att vi behöver ett väderfönster på minst två dygn för överfarten och helst tre dygn utan obehagliga överraskningar. Vi har träffat Mats och Ylva på Joyette från Malmö som ligger här i Farsund också, och som skall samma våg som vi. Vi utbytte prognoser från olika appar och konstaterade att det verkar bli i vart fall två dagar till i hamn innan vi kan våga kasta loss.

Väderappar finns det hur många som helst och alla seglare har sin egen som de svär trohet till. Ingen riktig sjöman nöjer sig med SMHI. Danska DMI är konstigt nog alltid mycket bättre. Eller norska YR. Eller Predictwind, för att inte tala om windguru. Förra året var det tyska Meteo som var på allas ipad. I vintras pocketgrib. Årets nykomling, och därför givetvis bäst och mest tillförlitlig, är Windy.com. Det är oklart vad som gjort att de som var bra förra året har blivit sämre. Bäst är att titta noga på alla och detaljerat göra upp förväntningar timme för timme för exakt hur vädret kommer bli, in i minsta detalj fem dygn in i framtiden. Uppdatera sedan detta flera gånger om dagen, och lämna därefter utmattad och uppgiven hela projektet och välj en app som verkar trevlig. Då kan man dock riskera att välja den som för stunden bäst motsvarar önskemålen, eller mardrömmarna. I slutänden stämmer de ändå som väderprognoser brukar göra, det blir oftast sämre än man hoppas men går ändå an.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *