Internet

En bra sak att ha med på långsegling är Internet. Bland många långseglare är det en självklarhet att fnysa åt wi-fi och uppkopplingar. Man ger sig ju ut på långsegling för att slippa ifrån civilisationens avarter och uppleva de fria horisonterna, inte ängsligt uppdatera sin status på facebook. Ironiskt nog framförs ofta de åsikterna på just facebook.

Vi var redan innan vi gav oss av på det klara med att vi ville ha bra möjligheter att använda Internet, inte bara för att ladda ner väderfiler, som brukar vara den gängse ursäkten bland seglare, utan även för allt annat man gör på Internet. Vi läser böcker, vi ser på film, vi lyssnar på morgonekot, vi läser italienska tidningar, vi mailar, spelar wf, kolla nästa hamn, hyr bil, snokar reda på bra restauranger och förstås håller kontakt med alla hemma i Sverige, och numer med våra nya bekantskaper. Allt detta går utmärkt med vanliga hamn wi-fi när det finns och annars med vårt svenska mobila bredband med 40Gb i månaden.

Det som däremot inget mobilt bredband räcker till är att förse David med bandbredd nog att umgås med sina kompisar i onlinespel. I Licata lyckades vi använda ett närliggande köpcentrums bredband vilket gav oss fri datamängd och hisnande hastighet. På två månader gjorde vi, eller rättare sagt David, av med 650GB.

Mina fyra i topp av fiffiga appar på långsegling är

Windy för väderkoll, både vind och vågor.
Navily som tipsar om bra ankringsvikar. Kommentarerna är ofta på franska eftersom det är en fransk app, men med googletranslate kan det bli lite extra spännande att se om man hittar rätt med ankaret.
En bra ankarvakt, som Anchorwatch, är bra för nattsömnen på svaj. Passa dock på att lära dig den innan första ankringen eftersom den kräver lite pyssel.
Storytel, eller någon annan liknande bok-app är riktigt bra att ha på nattseglingar. Andra gillar poddar, men jag har inte riktigt fått grepp om dem ännu. Kolla dock att det går att ladda hem boken så du kan lyssna i offline, som man ju ofta är på havet. Storytel fungerar bara sådär på den punkten. Det är bra om det inte bara finns ljudböcker utan även möjlighet att läsa på vanligt sätt också.

Det här inlägget postades i Teknik, Tips och tricks, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Internet

  1. Annie Runhammar skriver:

    Hej igen!
    (Detta blir ingen kommentar till ert ilägg)

    Jag slogs av en tanke: om ni lär känna riktigt trevliga tyskar i någon hamn, kan ni väl fråga om de skulle vara intresserade av att göra en homeswap med oss, minst 14 dagar. Det skulle innebära att de kan bo nära er och umgås med er lite. Under tiden bor vi i deras lägenhet – helst i en större stad, likgiltigt var. OM det skulle falla sig så, att ni träffar sådana seglare/turister vore det kul om ni frågar!

    Annie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *