Islay

Idag tog vi en liggedag mellan de ganska långa etapperna vi gjort och som vi har framför oss. Port Ellen på Islay där vi ligger är en liten sävlig by med en bra hamn. Tidvattnet är märkligt nog bara runt en halvmeter här, att jämföra med runt 2-3 meter på de flesta andra ställen runt omkring. Tydligen beror det på ett ovanligt fenomen som innebär att tidvattnen liksom balanserar som på ett gungbräde just här mellan Islay och Mull of Kintyre som ligger söderut. På den exakta punkten där detta sker finns inget tidvatten alls, och runt omkring blir det betydligt mindre än annars.

Ilsken svanfamilj som bevakar sin strand

I byn finns två mataffärer som har bra utbud, särskilt Coop som dessutom tar utländska kreditkort, något som de är nästan ensamma om här i byn, konstigt nog. Vi hade inga pund i kontanter med oss hit och fick plundra Davids ihopsparade reskassa på euro för att kunna betala hamnavgiften. Roligt för honom att kunna bidra lite också tänker vi.

Vandring med vätskekontroller

Dagen har bjudit på sol från molnfri himmel och vandring på ”Three Distillery Walk” längs kusten till Ardbeg, Lagavullin och Laphroig. Alla har förstås guidade turer och säljer olika specialvarianter av sin whisky. Alla turer var dock fullbokade. Jag ville ha en flaska Ardbeg, och vi missade att köpa en när vi var där så vi tänkte köpa en på coop i byn istället. Naturligtvis sålde de inte någon whisky från ön i butiken, sannolikt som resultat av någon lömsk kartellbildning med destillerierna för att de skall kunna sälja med sina egna priser.

Vandringen var dock bra, vädret bästa tänkbara och utsikten vacker. På Laphroig fick vi dessutom varsin wee dram som smakprov, och när vi blev ”Friends of Laphroig”, dessutom varsin liten flaska att ta med hem. De hade ett litet museum över sin egen historia och vi kunde bland annat lära oss om Betty, som kom för att sommarjobba som skrivbiträde på 1910-talet, och slutade som ägare till hela destilleriet på femtiotalet.

Johanna fuktar strupen med en 12-årig special selection

Islay är verkligen värt ett besök, men i morgon drar vi vidare mot Irland. Vi går tidigt för att få tidvattnet med oss och räknar med en fin segling.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Islay

  1. Dan Viklund skriver:

    Islay är en fantastisk ö 😀 Vi har varit där 2 ggr och blivit förförd av naturen och vi passade också på att bli Laphroigs vänner. Vi gick på några visningar med smakprov som ger mer smak. Lycka till med er resa som verkar utveckla sig till något fantastiskt.
    /mvh Danne med familj

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *