Jersey

Jersey är den största av de så kallade kanalöarna, fyra brittiska öar som egentligen ligger betydligt närmare Frankrike i Engelska kanalen. I någon förveckling i samband med något av de oräkneliga krigen mellan Frankrike och England fick öarna välja vilket land de ville tillhöra, och resultatet står sig än idag. Öarna har lite olika självständiga styrelseskick inom ramen för Storbritannien och den minsta, Sark, är till och med Europas enda kvarvarande feodalt styrda territorium. Givetvis kan sådant bara existera i Storbritannien på 2000-talet. Ingen av öarna är med i EU så brexit är ingen fråga här. Det gör i sin tur att man bör vara på sin vakt med roaming på telefonen när man är här.

Tidvattnet är hela tiden något man måste ha i bakhuvudet. Marinan här i St Helier, huvudstaden på Jersey, har bara öppet mellan tre timmar före och tre timmar efter högvatten, så det gäller att anpassa sin ankomst. Vid infarten till marinan finns det en vattenhöjdsmätare som anger höjden över ”sillen”, tröskeln in som gör att vattnet stannar kvar som i en pool på insidan.

 

St Helier är en trevlig stad, men för att se hela ön hyrde vi en bil. På en halvtimme kör man tvärs över ön så det finns goda chanser att se allt på en dag. Mycket kretsar kring tiden för andra världskriget då kanalöarna ockuperades av Tyskland efter att ha överlämnat sig utan strid. Märkligt nog bestod ockupationen ända till krigsslutet i maj 1945, trots att Frankrike och resten av kusten då sedan länge var återerövrat. Det måste ha varit en märklig stämning bland de tyska trupperna som var kvar på ön efter d-dagen, när de liksom blev kvar som en enklav. Som i de flesta andra overseas territories är patriotismen stor och Union Jack vajar lite överallt vid sidan av Jerseys egen flagga.

Det finns mängder av små slingriga vägar med häckar och böljande små fält runt omkring, då och då avbrutet av någon liten gullig cottage, mycket ofta med ett ”Tea Room” redo med scones och en kanna te på lut. Turismen har dock gått ner märkbart de senaste 20 åren, beklagade sig Mrs Bisson på Poplars Tea Room för oss. Familjen har varit ”Up and Baking since 1984”, men har spårbara anor på ön från 1200-talet, så de borde ju veta. Tydligen drar mer värme, sol och billigare sprit i Spanien.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jersey

  1. Annie Runhammar skriver:

    Jersey! Det börjar låta lite nordligare nu. Union Jack kan man klara sig utan, men Tea Rooms låter trevligt.

    När planerar ni att komma till Göteborg?

    Annie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *