La Coruna

La Coruna i Galicien är den naturliga första hamnen efter att ha seglat över Biscaya eller från Irland. Jag hade fått uppfattningen att det skulle vara en ganska trist stad, men har fått omvärdera det med råge. Staden har 250 000 invånare och en ganska stor hamn. Centrum ligger på en halvö med stränder på båda sidor. Gatorna är mysigt vindlande och det ligger en restaurang eller bar högst var tjugonde meter. Här finns en del turister, men klart mest lokalbefolkning. Kort sagt en levande och trevlig stad med avspänd stämning.

Pitabrödets skyddsgudinna

Det finns tre marinor för småbåtar och vi ligger i den mest centrala, Marina Real. Här ligger vi precis mitt i stan med Plaza Maria Pita fem minuters promenad bort. Marinan är ganska stor med många lokala båtar. Gästande båtar ligger främst på de första två flytbryggorna efter inloppet. Här finns bra duschar och tvättmaskiner i hamnkontoret samt el och vatten på bryggorna. På hamnkontoret regerar unge herr Dysterkvist, sakligt och humorlöst. Inregistreringen är mer grundlig än vi är vana vid. Pass har kopierats, båtens registreringsbevis visats upp och vi har fått redogöra för att den är gjord i glasfiberarmerad plast. Hamnpriserna skall enligt rykte vara astronomiska i Medelhavet under sommaren, men här betalar vi 33 € per natt så det är ungefär som Irland och Skottland, men fortfarande billigare än i Sverige. Tyvärr är det lite gungigt inne i hamnen, sannolikt på grund av en kombination av tidvatten som skall strömma in och ut samt en turbåt som med jämna mellanrum passerar. Då rycker det en hel del i förtöjningarna, men om man bara inte ligger på den allra yttersta bryggan är det överkomligt.

Marina real mitt i stan

Det finns en annan marina längre ut, precis innanför vågbrytaren, där det verkar lugnare, men den ligger en bit från centrum. Här där vi ligger nu finns en bar med spanska sena öppetttider, som frikostigt bjuder omgivningen på sin musik, så det kan vara en poäng att försöka få en plats en bit ifrån kajen om man inte särskilt är här för att uppleva det senaste från den spanska discoscenen.

Här kommer och går olika franska, holländska och skandinaviska långseglare hela tiden. Väderbitna båtar och besättningar trängs med nyputsade förstagångslångseglare, stolta över att ha klarat sin första riktiga havsöverfart. Atlanten ligger bara precis utanför vågbrytaren och dyningen mullrar ständigt lite i bakgrunden. Det känns att det är en hamnstad och att när man kastar loss härifrån är det alltid öppet hav man möter.

När det skall sjöräddas här duger inte vilken båt som helst

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till La Coruna

 1. Pentti Käppi skriver:

  Det var en målande skildring av La Coruna och hamnen där. Har ni hunnit att träffa familjen Teasly ?

  • Alila skriver:

   Jodå, vi träffade henne och hennes man igår över en galicisk lunch. Först kom de till båten och såg den en stund, och sedan hade de bokat bord på en bra restaurang vid torget där vi åt olika lokala skaldjur och fiskrätter. Bläckfisk i sitt eget bläck till exempel. Till det fick vi höra om livet i Galicien och Cathys besök i Sverige på 70- och 80-talen. Vi avslutade på en bar med La Corunas kanske bästa kaffe. Mycket trevligt!

 2. Eva skriver:

  Det var ju roligt att ni får till livs lite spansk musik, här hemma är det inte samma spännande utbud…
  Har ni träffat Cathy ännu?

 3. Carina Persson skriver:

  Härligt att ni avancerat så bra, förstår att sträckan mellan Irland och Spanien gick helt enligt planerna. Roligt. Själva är vi mellan två båtar, en är levererad till nya ägare och en ligger i Ardfern i Skottland i väntan på att bli hemseglad. Hemseglingen blir Anders första uppdrag som pensionär. Fortsatt lycklig resa. Vi följer er blogg med nöje.
  Anders o Carina

  • Alila skriver:

   Vad spännande! Det låter som början på en bra tillvaro som pensionär! Vad blev det får ny båt? Ardfern skall vara fint, vi missade det tyvärr.

   • Carina Persson skriver:

    Förstår att ni inta hann med alla Skottlands hörn. Vi var där i början av juni och tittade på båten, en liten mysig marina. Det blir en Regina Af Vindö även denna gång, en 43:a.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *