La Maddalena

La Maddalena är en skärgård utanför norra Sardinien som är ett av de stora seglingsmålen i Italien, om inte det främsta. Hela skärgården är en nationalpark men inte mycket större än Göteborgs skärgård. Mitt i sommaren är det packat med båtar överallt, men nu i oktober är det bara några få segelbåtar kvar. Man köper ett ”Permesso”, ett seglingstillstånd, och sedan kan man segla runt och ankra lite som man vill. Det finns gott om förbud; man får inte kasta skräp, inte ankra på vissa hotade sjögräs, inte köra motorbåt snabbare än 5 knop, inte röka och inte uppträda respektlöst. Allt enligt de detaljerade och italienskt svårtillgängliga reglerna. Märkligt nog är den engelska översättningen betydligt enklare att förstå, för att inte tala om den tyska där de olika förbuden framgår effektivt och tydligt.

  

Med permessot ombord gav vi oss ut bland öarna och har ankrat och badat i det fortfarande över 20-gradiga vattnet. Vattnet här är själva definitionen av kristallklart och vi kunde se botten till och med på femton meters djup när vi passerade mellan två öar.

Den absoluta favoritviken blev Cala Lunga på Razzoli, längst norrut och med Bonifaciosundet runt hörnet. Bilderna gör inte verkligheten rättvisa, den måste upplevas.

  

På ön ligger en gammal övergiven fyr från fornstora dagar. Nu är den till salu för den händige som vill skaffa ett trevligt sommarhus med utsikt mot Korsika.

I hela parken cirkulerar parkvakter och kontrollerar så alla har tillstånd att vara där. Annars blir det straffavgift och man bli bortkörd. Plötsligt dök det upp en båt med två män och en grodman ombord som skulle samla in bojarna som parkförvaltningen lagt ut och som man gratis får använda istället för att ankra. Vi låg vid en boj och enligt vad jag kunde utläsa skulle det finnas bojar kvar hela oktober, men nu var det alltså dags att samla in dem. Hyggligt nog tog grodmannen med sig vår förtöjninglina när han hakade loss bojen, och drog linan genom ett schackel på kättingen, som fick sitta kvar på betongblocket på botten.

Parkvakterna har bordat oss

Hur vackert det än är väntar nya upplevelser på oss. Från La Maddalena är det ett kort skutt på ett tiotal sjömil norrut till en annan ö och ett annat land. Vi lämnar Italien och angör Korsika och Frankrike, det tionde landet vi kommer till på resan.

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till La Maddalena

  1. Annie Runhammar skriver:

    Kristallklart vatten och 20 grader. Ja, här har vi visserligen vackra oktoberdagar just nu, men morgontemperaturen var imorse 4 grader. Ännu på plussidan, alltså, men lite svalt.
    Svampen har gått till i år och även vi hann plocka tratt- och vanliga kantareller så sent som lördagen den 14 oktober i Dalsland! Snart börjar vintertiden igen och vi går in i det stora, sköna mörkret.
    Vi följer med intresse det som ni berättar om, och varför inte tipsa Krister om renoveringsobjektet som ni beskriver på Santa Maddalena?
    Annie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *