Liten sammanfattning om att segla från Sverige till Caledonian Canal, mest för den seglingsintresserade

Nu har vi kommit igenom Caledonian Canal och gått vidare två dagar ner mot Irland. Igår sov vi i Oban, som var mysigt och hade en riktigt bra mataffär. Det är vi inte bortskämda med här i Skottland där den bästa innan det var en bensinstation. Tesco i Oban var, nästan, lika bra som vilken som helst affär hemma. Billigt var det också. Mat här i Skottland är tydligt billigare än i Sverige, både i affärerna och framför allt ute på pubar. Mat och dryck för tre går sällan på mer än 25 pund, och då snålar vi inte men har visserligen gått på ganska billiga ställen.

Från Oban gick vi tidigt i morse för att passa tidvattnet genom Luaing sound, där det kan strömma sju knop som mest. Vi lyckades räkna rätt på det, hjälpta av Patrik Stintzing som vi träffade i Oban igår, och fick knopen med oss. dagen var solig och stilla så vi fick tyvärr gå med motor hela vägen, men havet låg stilla och blankt och vi kunde duka upp lunchen på bordet i sittbrunnen utan att få den i knäet. På Islay ligger vi i Port Ellen i en fin liten marina och i morgon blir det upptäcksfärd på ön till fots.

För den som eventuellt tänkt segla samma sträcka som vi kanske den här kortfattade redogörelsen kan vara till lite hjälp. Sammanfattning Göteborg till Islay

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Liten sammanfattning om att segla från Sverige till Caledonian Canal, mest för den seglingsintresserade

 1. Hadock skriver:

  Hej
  Går ej att komma åt länken?

 2. Hadock skriver:

  Aj aj.
  Bra info. Jag följer er flera ggr om dagen och har högläsning och bildvisning för alla som vill höra. Just nu är jag hos min mamma med familj och de är mycket intresserade. Mamma hälsar. Bilderna på badet i Nesser väckte munterhet.
  Vi följer er position på seapilot.
  Jag är nyfiken på ännu mer men förstår om ni inte hinner skriva allt.
  Trots att det är långt till jul skriver jag en liten önskelista:
  Vilken väderkälla använder ni nu?
  Hur hanterar ni tidvattnet?
  Fungerar Alila bra? Tekniskt, segling, sjögång…
  Vore också kul med en mer summarisk lista med alla hamnar avseende skydd,trivsel, vhf, hamnavgifter, faciliteter, sevärdheter etc.

 3. Alila skriver:

  Roligt att du följer oss! Det känns bra att veta att vi inte skriver rakt ut i rymden utan att någon hör oss. Jag är tacksam för synpunkter på innehållet och skall absolut tänka på det du ber om. Kort kan jag säga att vi tittar mest på Windy.com för vinden, men även Predictwind. Tidvattnet kan man förhålla sig på två sätt till, antingen struntar man i det och ibland för man det med och ibland emot. Så gjorde ett franskt par som seglat här i fyrtio år. Eller så räknar man lite grovt på det och då kan man undvika de värsta bakslagen och ibland tjäna många knop. Som exempel hade vi 7 knop i snittfart över till Nordirland, och då var två tack vara tidvattnet. Jag återkommer med mer detaljer! I morgon blir det Titanicmuseeum i Belfast!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *