Loch Ness

I morse lämnade vi kusten för att ta oss de 60 sjömilen genom The Highlands. I Inverness kan man gå in i Caledonian Canal som går ganska rakt sydvästligt ner mot Skottlands västsida. Kanalen byggdes som ett arbetsmarknadsprojekt i början av 1800-talet för att erbjuda arbetstillfällen till befolkningen i The Highlands, som annars började flytta ner till städerna. När den var färdig erbjöd den dessutom en ny snabbare väg från Glasgow till Inverness vilket innebar ett uppsving för Inverness. Nu är den en av Skottlands stora turistattraktioner.

David jobbar hårt med att flytta slussväggen ett par centimeter åt sidan. Johanna övervakar.

Vi slussar in i den första slussen, som är en sea lock, alltså en sluss för att jämna ut tidvattnet utanför, och löser biljett för kanalen tillsammans med Joyette. Slussarna är ganska många och personalen trevlig och hjälpsam. Det är uppenbart att detta är ett turistmål där tid inte är något bekymmer, så allt går stillsamt och lugnt till. Efter en hel dags slussande och väntan på att två swing bridges skulle öppna, varav den ena brådstörtat fick stänga igen på grund av en ambulanstransport, har vi kommit 12 nm till Loch Ness.

Var är odjuret?

David prövar armkrafterna i den friska blåsten

Vi plockar upp en boj i en vik i och blir bjudna på middag i Joyette. Naturligtvis blåste det upp en hel del och dalen som omger Loch Ness skapar närmast en vindtunnel. Vi fick slita en del med årorna för att ro upp i vinden till Joyette, men fick i gengäld en enklare färd tillbaka.

Tryggt förtöjda

I Sverige är det inte så vanligt med utlagda bojar man kan förtöja vid, det är egentligen bara kryssarklubbens blåa bojar som finns. Utomlands är det betydligt vanligare har vi förstått. Här är det en boj i ytan med en lina under man får plocka upp med båtshaken. Linan leder till en kraftig, rostig, kätting som vi hoppas är bra förankrad i botten. Vi krokade fast oss med en bojkrok direkt i kättingen, och två linor i bojkroken.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *