Några tips om att besöka Lissabon och Cascais

Efter tre nätter på svaj flyttade vi in i Cascais marina för att lämna båten över dagen då vi var i Lissabon och eftersom det hade blåst upp lite. Vi hade hamnat väl nära en katamaran efter att de och vi hade lagt ut lite extra kätting och vi behövde flytta oss på något sätt. Efter en tålamodsprövande incheckning med långsamt enfingertryckande på tangenterna för att lägga in alla upptänkliga uppgifter om oss – som Davids mellannamn – och om båten – som vikt, färg och antal hästkrafter – fick vi en bra plats. Marinan är bra med mycket rejäla bryggor och pontoner, el och vatten överallt och hyfsade toalett och duschutrymmen. En adapter till de lite större elkontakterna krävs dock. Låna redan vid incheckningen eftersom det är en lång promenad tillbaka annars.

Några korta, och helt subjektiva, ord om att besöka Lissabon och om Cascais.

  • Det finns en 24-timmarsbiljett för tåget in och all kollektivtrafik i Lissabon för 10,50.
  • För en effektiv Lissabonupplevelse tar man tåget in till Cais do Sodre, byter till metro till Rossio och där till buss 737 som går upp i Alfama. Kliv av vid Castelo Sao Jorge och besök borgen. Ströva sedan ner genom Alfama och ät lunch innan ni kommer ut i Baixa där menyerna är inplastade och på åtta språk (men maten trots det faktiskt var helt ok, skall medges). Promenera ner mot Praca do Commercio och känn storheten i Lissabons historia som hamnstad. Promenera därefter upp till affärerna och de trendiga barerna i Barrio Alto och tag metro därifrån tillbaka till Cais do Sodre när dagen, eller natten, är slut.
  • Spårvagn 28 går från Martim Moniz som är nästa stopp på metron efter Rossio. Det är dock lång kö till den, typ 200 meter när vi var där. Ficktjuvarna går i en särskild vip-kö. ”Forget the tram” var det tydliga rådet från en barsk kvinna i en turistinformation på Martim Moniz. Hon tvingade även på David en påkostad broschyr om kulturevenemang i Lissabon i september.
  • Hamnarna inne i Lissabon verkar inte vara bra. Den enda man kan hoppas på plats i, Alcantara, ligger ändå så man måste åka tåg eller buss in till centrumäven om sjöva hamnområdet skall vara trevligt med krogar och barer..
  • Jumbo bakom stationen i Cascais är en helt enormt stor mat- och diverseaffär med allt från torkad torsk till tv-apparater. Till och med väggfärg, el-grejor och husgeråd. Ica Maxi känns som en mysig kvartersbutik i jämförelse.
  • Ankring utanför hamnen i Cascais är jättebra, men det kan komma lite fallvindar runt 10 m/s på eftermiddagen. Sjöpolisen gör då och då en räd och kör bort de som ligger för nära stränderna. 300 meter skall vara gränsen. Dingen kan man lämna på en flytbrygga på kajen norr om marinan. Då ligger man tryggt men nära centrum.
  • Området väst om torget i Cascais har de mysigaste gatorna och restaurangerna.
  • Casa de Maria, 10 minuter väster om marinan i Cascais, är värt om man gillar gamla fina hus och att få en känsla för hur societeten bodde i Cascais förra sekelskiftet. Betänk hur glada de måste blivit när marinan byggdes och tog hela utsikten.
  • Cascais stadsmuseum på torget vid hamnen var lagom stort och trevligt.
  • På piren vid marinan i Cascais finns gott om restauranger och butiker. Där finns även ett North Sails segelloft, en bra verkstad (vi fick bra hjälp med vår utombordare) och en hyfsad skeppshandel.

 

Nu har vi seglat vidare och efter en lång dag med fin Code 0-segling är vi i Sines för ett kort stopp över natten innan vi fortsätter söderut.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *