Nordsjön är passerad!

Många som seglar långt vittnar om att Nordsjön är jobbigast att passera, därefter kommer Biscaya, och sedan är enkelt. Nordsjön är utsatt för oberäknerligt väder med många lågtryck och dessutom blir det jobbig sjö eftersom det är relativt grunt. Nu har vi den dock bakom oss!

Gamla Nordsjön. Inte så farligt, på sjökortet.

Vi gav oss iväg sent på torsdagen efter att Mats och Ylva meddelat att de och två andra båtar skulle sticka under kvällen. Vi hade egentligen lämnat det alternativet och tänkt bege oss norrut i Norge några dagar, men eggade av deras beslut tänkte vi om och packade ihop oss på en timme och stack iväg kl 22.30. Jag hade just betalt i hamnen, men hamnvakten lämnade promt tillbaka avgiften.

Redo för allt!

Första natten var relativt lugn eftersom vinden hade lagt sig. Vi hade dock en del stökiga vågor från tidigare under dagen då det blåst rejält. Jag tog första vakten från midnatt till fyra.

Arbetsplatsen under nattvakt.

Alila styr och seglar av sig självt och behöver egentligen bara lite tillsyn, så vaktens uppgift är att hålla lite koll samt stirra på AIS:en för att försöka undvika att krocka med andra båtar och fartyg. Andra natten gick genom oljeplattformsfält så de gör man bäst att att undvika också. De syns som upptända julgranar så det är svårt att missa dem.

Gryning över Nordsjön

Johanna tog över vid fyra och purrade mig åtta. Dagen blev bra med fin nordlig vind och sol. Vi såg delfiner vid flera tillfällen. De bara simmade bredvid båten och hoppade lite då och då, men ingen lekte med bollar eller ringar. De hade kanske glömt dem hemma. Vattnet var i en helt ny nyans för mig.

Vicks blå

David sov gott i sin sjökoj i salongen. Varken David, Nalle eller Tiger spydde under hela resan. Säkert en del tack vara skopodermplåster, men också ett väldigt gott humör!

Under eftermiddagen blåste det upp en del, men höll sig precis under kulingstrecket. Vågorna byggde upp en del också så det är klart att det var med lite oro vi gick in i andra natten. Innan midnatt nåddes dock kulmen och natten blev lite gungig, men helt uthärdlig. Johanna tog hundvakten och jag från kl fyra. Eftersom vi redan var inne i vaktschemat blev den natten enklare och jag tycker jag sov bättre också.

Ännu en dag på jobbet.

Nu njuter vi av att vara framme i Skottland. Allt har gått över förväntan bra, men så hade vi våra tatueringar på plats också!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Nordsjön är passerad!

 1. Carina Persson skriver:

  Grattis till överfarten, bra jobbat! Roligt att följa er via bloggen. Njut av Skottland och den fortsatta resan. Anders o Carina Persson

 2. admin skriver:

  Tack! Så här i efterhand var det kanske inte så farligt, men för oss var det ett ganska stort steg som gnagt oss en del. Hur går det för er? Vi kanske ses här i Skottland?

 3. Johan Uden skriver:

  Grattis! Bra jobbat, såg segt ut ett par dar men på slutet gick det undan, det blir väl till att fira med en pint! Mvh Johan

  • admin skriver:

   Och inte vilken som helst, utan en Orkney Skull Splitter, avnjuten med haggis i whiskysås på puben. Skottarna vet verkligen hur en riktig måltid skall se ut.

 4. Hadock skriver:

  Väntan inför överfarter kan bli frustrerande. Nervigt när man tar språnget. Skönt när man väl etablerat överfarten. Stort grattis och skål!
  Vi har nu lyckats baxa 50 fot tysk plastpråm ala bavaria till Visby.

  • admin skriver:

   Det blåste tydligen en del i Visby? Måste vara roligt att ha en så rejäl pråm då. Skall ni hyra ut några kojplatser? Blir tydligen bra inkomster från det. Kolla bara partifärgen innan ni släpper ombord någon.

 5. Ansi och Arvid skriver:

  Härligt att ni kom iväg ??? Jag och Arvid följer er på skärmen….. och Arvid och David har ju redan haft kontakt ???

  • admin skriver:

   Vad roligt att ni läser våra inlägg! Vi har det bra här i Skottland! Vi hoppas att ni har det roligt där hemma. Det lät så på Arvid, och jag tyckte det var roligt att spela! Hälsningar David

 6. Joakim skriver:

  Kul att se att ni kommit helskinnade över Nordsjön. Hade fått för mig att ni skulle gå direkt till Iverness och befarade att något oförutsett tvingat er till Peterhead men så verkar ju inte vara fallet.
  Googlade på Peterhead och lärde mig att de massiva vågbrytarna i hamnen byggts av straffångar. Hade något av dagens storbolag gjort något sådant hade det säkert blivit liv i luckan!
  Intressant även att se att det är mörkt ute om natten. Själv har jag inte sett mörker sedan vi var i Kirunagruvan för två veckor sedan och dessförinnan var det nog en månad sedan jag såg ett rejält mörker. Kom hit och segla i Storsjön så slipper ni mörker…. 😉

  • Alila skriver:

   Peterheads enda museeum är inrymt i det före detta säkerhetsfängelset i staden. Det lades ner först 2013 och var tydligen avsett för de mer förhärdade intagna i Storbritannien. Det är väl kanske de som fått bygga vågbrytarna.

 7. Stefan skriver:

  Fascinerande att få följa er resa ‘live’ och till det läsa era uppdateringar och funderingar! Väldigt uppfriskande för den kontorsryttare jag är nuförtiden 🙂
  Fått för mig att ni skulle till Island, stämmer det?

  Ert foto ‘Båt med bottenfärg’ får mig att fundera kring om det visar en spegelblank sida? Om så är fallet, ta med lite sån färg hem .-)

  Ester hälsar 🙂

  • Alila skriver:

   Ja, den bottenfärgen vill man ju gärna ha en burk av. Kanske hade de tagit fel på bottenfärg och gödningsmedel. Nej, Island blir det inte. Däremot Irland. Vi skall gå genom Caledonian Canal härifrån Inverness och kommer ut på andra sidan Skottland. Därifrån seglar vi över Irländska sjön till Nordirland och följer kusten söderut förbi Dublin och ner till trakten kring Cork där vi tänkta invänta ett tillfälle att segla över Biscaya.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *