Nu har vi bestämt oss

Efter en tids funderande har vi bestämt oss, eller möjligen har tiden bestämt åt oss. Vi skippar Madeira och Azorerna och seglar direkt upp längs portugisiska kusten mot Galicien och Biscaya. Efter att ha funderat och räknat lite på dagarna inser vi att det skulle bli alltför kort om tid på atlantöarna för att det skall vara värt de långa överfarterna dit. Vi får ta dem nästa gång istället!

Nu siktar vi in oss på fado i Lissabon, kustbyar i Bretagne, pub på Kanalöarna och Harry Pottermuseet i London istället. Det fina med segling i Europa är att det inte är något problem att hitta lämpliga destinationer, utan snarare att välja mellan dem.

Vi lämnade Lagos på eftermiddagen och tog oss de 17 nm till Ensenada de Sagres, precis på ostsidan av Cabo San Vicente, Portugals sydvästspets. Förmodligen är vi Portugals sydligast ankrade båt i natt! Bukten är helt öppen mot sydost, men vinden kommer oftast från nordväst så den är sällan ett problem. Istället är det en rest av atlantdyningen som smiter runt udden och gör sig påmind som kan göra det obehagligt att ligga på ankare här. Dyningen rullar ständigt in från oceanen mot iberiska halvön och är egentligen inget större bekymmer till havs, den är så lång där. In mot land däremot växer vågorna mångfalt när det grundar upp och flera portugisiska hamnar stänger faktiskt för trafik ganska ofta. Det finns inte många skyddade vikar längs Portugals kust där dyningen inte känns.

I viken ligger en katamaran lite längre in, men annars är vi helt ensamma i den ganska ödsliga omgivningen. Med fyrljuset på Cabo San Vicente svepande över vattnet spelar vi en runda kort och dricker kvällste. I morgon siktar vi på att lätta ankar innan gryningen. Längs Portugals västkust blåser sommartid den beryktade ”Nortadan”, en nästan konstant nordvästvind orsakad av det Azoriska högtrycket. Den växer till sig under dagen och vrider mot norr vilket gör att den som vill norrut bör vara ute tidigt innan den hunnit bli för stark. Nästa hamn längs den annars vindsvepta kusten hoppas vi blir blir Sines, drygt 65 nm norrut.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nu har vi bestämt oss

  1. Erik skriver:

    Hej David! Kul att du skall till London och ha det super kul på Harry potter museumet
    =) ;).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *