På svaj

Costa del sol består mest av långa stränder som inte lämpar sig för ankring. Även små vågor och lite vind blir obehagligt och gör att vi rullar och sover dåligt. När vi ändå hittar ett bra ställe eller vädret är väldigt stilla försöker vi dock ankra. Rutinen är enkel; in i viken, kör runt lite och hitta ett bra ställe lagom långt från stranden och andra båtar, ner med ankaret och backa långsamt tills båten ligger still och ankaret grävt ner sig. Sedan på med ryckdämpare och en tamp som avlastar ankarspelet. Det är de ständiga rycken som sliter ut det.


Sedan blir det bad! Idag ligger vi i en fin vik utanför ett naturreservat med kristallklart vatten och massor med fiskar. Vi kan se ankaret nere på botten, sju meter ner!

Kosthållningen så här på svaj är ungefär som vanligt. Med elverket kan vi använda elplattan och laga mat utan att slösa på gasen. Förutom att det förstås är krångligare att ta sig in till land är livet på svaj nästan bara bättre än att ligga i hamn. Hade det bara funnits flytande glasskiosker hade det varit helt perfekt.


Kusten är torr och ser inte så inbjudande ut. Kommer vi nära ser vi dock att det finns badande på varenda strand, hur liten och inklämd den än är.

Kusten ser lite dammig ut. Man kan se nere till höger hur ren och fin den hade varit om de hade tvättat av den lite.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till På svaj

  1. Eva Runhammar skriver:

    Kusten må vara torr, men vattnet är väl fint? Det är kanske bäst att ligga på svaj utanför små förbrända stränder – där finns mycket konstiga och stickiga växter och en del insekter..och ibland getter.
    Tror ni att ni hinner till Sardinien före slutet av september? Skall vi inte sikta in oss på Mallorca? Tommy, min kollega var här och tipsade om en del bra hamnar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *