Palma de Mallorca

Efter ett par dagar på svaj styrde vi kosan mot Palma, Mallorcas största stad. Man tänker sig att det bara finns badhotell på Mallorca, men Palma är faktiskt en både stor och riktigt trevlig stad. Med omkring en halv miljon invånare bor ungefär en tredjedel av alla Mallorkiner i Palma. Stadens stolthet är katedralen, men den verkliga höjdpunkten och rimligen en betydande del av stadens näringsliv är hamnen. Här är man verkligen i fritidsbåtsvärlden, och megayacht-land. Vi låg i Real Club Nauticos hamn med drygt 1000 båtplatser, vilket bara är en av alla marinor. Det finns otroligt många stora motorbåtar som var och en hade sett gigantisk ut i vilken svensk hamn som helst, men som här helt försvinner i mängden. Därtill är det gott om segelbåtar i alla storlekar, men med en klar övervikt mot de större. Dessutom finns de verkliga megayachterna, motorbåtar och segelbåtar på långt över 100 fot. Runt omkring allt detta finns en hel industri med riggare, elektriker, inredare, mekaniker och bunkrare som far runt i bilar på pirerna. Vadhelst man vill få ordnat på sin båt är Palma platsen där det kan bli verklighet.

En mycket bra sak med detta är att vi här hittat de klart bästa båtaffärerna på den här sidan av Nordsjön. Här kan man hitta lösningar på nästan allt, till exempel det där besvärliga med att få besättningens uniformer att se hyggliga ut.

Köper man sitt ankare här är det inte bara på känn, utan givetvis vill man se hur det uppför sig när det skall fästa i botten. Då är det bara att tillbringa en stund i ankarstudion och tankfullt dra lite i olika kättingar för att hitta precis det man vill ha.

Palma har rötter tillbaka i romartiden och det finns ett historiskt centrum som är mycket promenadvänlig och koncentrerat till området precis innanför hamnen och kring katedralen. Det är bilfritt och där finns mängder av restauranger och krimskramsbutiker i de många smala och mysiga gränderna. Som vanligt i Spanien är det fullt med folk i alla åldrar till sent på kvällen, även om inslaget av utlänningar givetvis är större än i många andra städer.

Här i Palma har vi fått besök av Davids kompis Arvid och hans mamma Ansi. De landade på torsdagen och flyttade in till oss i Alila för några dagar. Eftersom de har en hyrbil passade vi på att se lite av ön bortom kusten. Puerto Soller på nordkusten hade vi tänkt segla till, men nu fick det bli med bil istället. Det visade sig vara en riktig pärla med en bra skyddad hamn inne i en liten lagun. Väl försörjt av turister förstås, men det får man liksom acceptera här på Mallorca. Vi gjorde vad vi kunde för att smälta in bland tyskarna och åt på en resturang med meny på åtta språk, som dock var riktigt bra.

I en hamn som Palmas kan de förstås inte ha massa måsar som skränar och skitar ner superyachterna. För att med besked slippa det har klubben städslat en falkenerare som patrullerar bryggorna under förmiddagen. Visserligen var det ingen falk utan en hök, men måsarna har fattat budskapet ändå och håller sig borta, hela dagen faktiskt.

Lite båtpyssel blir det alltid när vi ligger i hamn. Nu var det byte av filtret till färskvattnet som stundade. Det hade börjat smaka lite unket, men nu hoppas vi på förbättring.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Palma de Mallorca

  1. Hadock skriver:

    Men det är ju Gert Wikstrand som är falkeneraren!!!! Nu förstår jag varför han inte synts till i tingsrätten på ett tag. Han har sadlat om…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *