Redo för vintersegling

Vi har länge varit avundsjuka på andra besättningar som har haft ett kortkapell eller kuvös eller vad man vill kalla en kapelltygsvägg i akterkanten av sprayhooden. Bakom den sitter man skyddad för vind och regn samt varm och torr under kylslagna vinter- eller nattseglingar. Utrymmet är litet nog att värmas upp snabbt genom kappluckan men stort nog så att man kan sitta bekvämt på vardera sidan om nedgången. Nu är vi stolta ägare till ett eget sådant kapell! Plottern kommer vi åt eftersom den sitter under sprayhooden och autopiloten sköter sig själv ute i regnet. Behöver vi ändå korrigera kursen kan vi till och med göra det med en fjärrkontroll från värmen bakom kapellet. Nästa steg blir väl att vi lägger in en kurs från början och sitter kvar nere i salongen tills vi är framme.

  

Vi anlitade en lokal kapellmakare och han har verkligen gjort ett bra arbete tycker vi. Från början var han ganska frågande till vad det var vi ville ha. Han hade svårt att förstå poängen med ett sådant kapell, men så har han heller inte upplevt en riktig svensk sommar. Här är det många båtar som inte ens har en ordentlig sprayhood, och nästan ingen som har något stort sittbrunnskapell. Efter lite förklarande och diskussioner var han dock med på noterna och kom och passade och måttade flera gånger så allt skulle bli bra. Priset var hyfsat. Lägre än i Sverige, men inte jättelågt heller. Nu behöver vi bara slippa ifrån den eviga Sicilianska solen och värmen för att få lite snålblåst och iskallt regn så vi kan få njuta i vårt lilla tält.

Det här inlägget postades i Teknik, Tips och tricks, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Redo för vintersegling

 1. Stefan skriver:

  Tjusigt! Då får vi ju hoppas att ni, ju längre norrut ni kommer under året, verkligen får den där svenska sommarens kylslagna snålblåst med blandad småspik från alla kanter så att er investering betalar sig.

  Här på gråa solkusten…götebosska västkusten menar jag, är det faktiskt hyfsat väder idag. Ingen sol och jämngrått men bara ngr sek/m från havet och säkert mysiga 5 gr varmt. Häromdagen var det mellan 10-22 m/sek, småspik med snövatten (vem kom på den kombon?!) och 0 grader.

  Hare gött och bränn inte upp er!
  /S

 2. Bodil Westgren skriver:

  Hej på er! Tycker det är så spännande med er seglats. Följer er o hoppas ni har det bra vilket det verkar. David visning av båten o hans upprop är helt bedårande. Vi åker till Sicilien den 8 april och ska två nätter på på samma hotel som ni bodde på. Sköt om er o ta det fördiktigt. Kram till er alla. Dodde

  • Alila skriver:

   Hej Dodde! Vad roligt att ni följer oss. Ni kommer inte bli besvikna på Sicilien hoppa jag. Är de Palermo eller Syrakusa ni skall till? Tyvärr är vi inte kvar här i april. Vi påbörjar hemseglingen i mars.

 3. Joakim skriver:

  En Hallberg-Rassy GT där absiden förlängts av Siciliens egen Hilleberg!

 4. Eva Runhammar skriver:

  Det verkar bra inför nästa nyår. Kanske en nyårssegling ute på Atlanten eller norra Hybriderna? Eva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *