Rödlök och vulkan

Tropea i Calabria är vårt nästa stopp på vägen mot Sicilien. Klara mönstrade på i Maratea och har varit med oss under två motordagar på sjön i fullständigt bleke. Vi försökte ett kort tag med genua och storen, men gav upp efter en halvtimme. Inte ens med motorn igång, så vi fick fartvind, gick det att få ut något ur seglen. Söder om Maratea låg vi en natt i Cetraro, vilket var en modern hamn i trista omgivningar men med bra duschar och pingisbord, och som kostade hutlösa 45€. De vet om att det är den enda hamnen på en lång kuststräcka och sätter priset därefter.

Även mellan Cetraro och Tropea var det bleke. Solen sken och vi stävade fram på ett helt stilla hav. Efter en stund dök en karaktäristisk siluett upp på styrbord. Stromboli, världens äldsta fyr och en ständigt småaktiv vulkan syntes i soldiset. Ett litet rökmoln visade var kratern mynnar och tydligen kommer det en liten puff ungefär var tjugonde minut just nu. På natten skall man kunna se glödande lava som rinner nerför slänten, men i solljuset fick vi nöja oss med röken. Lite närmare Tropea bröts plötsligt stillheten av de välkända delfinfenorna. Först såg vi en på håll, men sedan kom ett litet stim och gled anstängningslöst framför båten. De stannade dock inte så länge utan förenade sig med sina kompisar en bit bort, och dessutom med några andra stora fiskar som hoppade högt, men osmidigt, i luften. Först trodde vi det var delfiner som inte hade lärt sig hoppa ordentligt och tränade på att göra det snyggt, eller möjligen några stelopererade delfiner som klumpigt kastade sig som plankor i vattnet. Efter en stund när vi såg dem närmare förstod vi dock att det var svärdfiskar som hoppade. På jakt efter något, eller undan något, oklart vad. Här runt Messinasundet sägs de godaste svärdfiskarna i Medelhavet finnas, så det kanske är den energiska motionen som gör dem möra och fina.

Sista upplevelsen innan vi kunde lägga till var att vi körde på grund. Pilotboken varnade för tillsandning innanför piren, men några bojar visade tydligt var man kunde segla, eller inte. Vi hade god marginal till bojarna men plötsligt stannade vi upp med en mjuk inbromsning, rejält fastkörda i sanden. I det klara vattnet kunde vi se en ränna som vi plöjt upp med kölen och som färgats vackert blå av vår bortskrapade bottenfärg. Efter en stunds manövrerande och assistans från en båt ifrån hamnen som knuffade oss hit och dit skruvade vi oss loss och kunde fortsätta, värdigt och stillsamt in till kajen.

Tropea är, ännu en, mysig italiensk stad grundad på antiken med ett medeltida gammalt centrum. Det finns en gammal del som är väldigt nedstängd nu under vintern, och en modernare med vanligt vardagsliv, bland annat ett par bra mataffärer.

Pastahyllan i en ordinär italiensk livsmedelsbutik, Barillasektionen.

Trakten häromkring producerar den saftigaste rödlöken i Italien, något de är väldigt stolta över. Det finns till och med en glassgubbe som gör rödlöksglass, utöver andra självklarheter som broccoliglass och tonfiskglass.

Glass hos Tonino, tyvärr ingen lökglass idag

Alla italienska småstäder med självaktning har ”lo struccio” ett stråk där man tar sin passeggiata på kvällen innan middagen. Idealiskt skall det gå genom lite gränder, förbi någon gammal barockkyrka och mynna på en liten piazza där man kan vända och gå tillbaka. Om man dessutom kan se Stromboli över ett helt stilla hav blir det pluspoäng.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rödlök och vulkan

  1. Annie Runhammar skriver:

    Roligt att se Klara hos er! Vilka dramatiska bilder med molnen och Stromboli vid horisonten. I tidigare avsnitt har jag med intresse läst om Napolis undre värld – som jag trodde var något helt annat. Jag förstår att syditalienarnas avslappnade förhållningssätt till lagar och regler frestar på juristnerverna. Själv hade jag problem med parkeringskulturen i Las Palmas när jag besökte staden nyligen. För att inte tala om eldragningarna i stora nystan utanpå husen!!! Jag antar att det är på liknande sätt i Napoli.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *