Shake down trip

I början av säsongen behöver man en shake down trip. En färd där allt man tror att man hade fixat eller ordnat visar sig. Vi har just haft vår.

Shaken down

Vi vill försöka komma till Skottland så snart som möjligt för att slippa stressa där innan det är dags att vänta in rätt väder för Biscaya. Därför står vi på så gott vi kan nu då vi ändå bara seglar i kända vatten som vi kan återvända till. Igår låg vi i Lysekil och tittade på vindprognosen för Skagerack. Det fanns ett möjligt fönster för en rimligt behaglig överfart till Risør i Norge, en sträcka på 76 nm. Efter lite velande fram och tillbaka från min sida bestämde vi att segla iväg mot Norge på morgonen, men ha beredskap för att vända norrut för att få vinden med oss om det blev för jobbigt.

Morgonen var solig och lugn och vi styrde ut på havet. Allt gick bra, men vid tretiden började det blåsa upp. Det skulle det enligt prognosen, men det friskade i en del utöver vad vår senaste vindprognosapp, Windy, hade förutspått. Upp till 10-12 m/s seglar vi ganska bekvämt, även på kryss, men därutöver blir det besvärligare. Nu hade vi vinden 45 grader in från babord och vindmätaren steg och steg till stadiga 15-16 m/s som värst, med byar upp över 18 m/s. Vi var långt bortom den punkt då det var vettigt att segla norrut. Vågorna byggde på och de sista timmarna in mot Norge satt vi och skumpade i sittbrunnen och lyssnade för tredje gången i rad på samma CD i ljudboken Röde Orm, eftersom ingen ville gå ner under däck för att byta.

Alila tål betydligt mer så vi var inte oroliga. Det är dock utmattande att sitta och spänna sig och kastas runt i vågorna så vi var glada när vi äntligen angjorde Risør efter 11 timmar till havs.

Vi blev ordentligt översköljda och allt var salt och vått på däck och i sittbrunnen. En påse godis som tagit in saltvatten hade smält ihop till en, nästan, oätlig klump. Under däck hade en del ramlat ur sina hyllor och allt skakat runt i sina skåp. Skafferiet och vinkällaren i kölsvinet behöver en ny organisation, men som tur är verkar inget ha gått sönder.

Lärdomar, som vi gjort förr, inför en överfart som den här är att
1) säkra allt i skåpen under däck, stoppa in handdukar så inte porslinet rasslar runt
2) förbered mat, inte bara tre smörgåsar.
3) ha ett minimum av lösa saker i sittbrunnen, och ta ner det som inte får bli saltvattenblött
4) ha säkerhetslinor framme och redo att kopplas
5) reva i tid (det gjorde vi faktiskt den här gången. Mycket enkelt med rullsegel som sköts från sittbrunnen).
6) vindprognoserna underskattar alltid hur mycket det verkligen kommer att blåsa.

David var pigg och glad hela överfarten, och när jag började fundera över att falla av lite till någon annan hamn i Norge för att få lite snällare vinkel mot vinden, propsade han på att det inte var så farligt och att vi borde fortsätta mot Risør som planerat. Skönt att ha sådan besättning när man själv tvekar.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Shake down trip

 1. Stellan skriver:

  Vi försökte på den analoga tiden, att göra överfarter med angöring i gryningen.
  Vädret var stabilare och allt blev lite enklare i mörkret. Fungerade till Danmark, tor över Golf de Lyon. Barcelona – Mallorca.

 2. Hadock skriver:

  Herregud vilken röra!!!
  Jag trodde att ni var erfarna seglare?
  Att stuva ordentligt lärde man sig redan som optimistjolleseglare.
  Nu får det bli räfst och rättarting med den niosvansade eller så vänder ni hemåt och börjar jobba efter midsommar!
  Bomber och granater från Hadock

  • admin skriver:

   Det är så här det går när ordet är fritt. Anonyma nättroll som alltid vet bäst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *