Should we stay or should we go?

Regn, regn, regn. Sedan söndag kväll ligger vi i Tropea och trycker i båten i det nästan konstanta regnet. Vi har vågat oss upp till staden tre gånger och alla gångerna återvänt i regn. Tropea är förvisso en av de bättre hamnarna man kan vara fast i, men nu börjar vi känna oss färdiga.

Vi skall norrut längs fastlandskusten och istället för att hoppa från en hamn till nästa tänkte vi ta ett längre kliv upp till Amalfikusten. Dit är det 130 nm, mellan 20 och 25 timmar för oss, så det får bli en nattsegling. Men då vill vi ju gärna ha ett väderfönster som är passande för det. Inte för mycket vind eller vågor, och helst från rätt håll också. Regn är skönt att slippa, men inget hinder.

Det mest obehagliga vädret är när det går gammal dyning och inte blåser. Då rullar vi i vågorna utan att kunna segla och därmed stabilisera båten. Det vill vi inte ha för mycket av om det går att undvika. Överhuvudtaget är det vågorna vi tittar mest på när vi granskar väderprognoser. Vinden är egentligen inget problem, vi kan alltid reva, men jobbig sjö går inte att komma ifrån på något sätt.

  

Vi gillar att kolla vädret på windy, och brukar kompletterar med Predict wind. Det trista är när de inte är överens, vem skall man lita på? Då är det lätt att falla ner i väderappsdesperation och mer och mer hysteriskt leta upp ett helt smörgåsbord av väderförutspåelser och försöka pussla ihop en prognos som passar, ner i extrem detaljnivå som man egentligen vet helt omöjligt kan vara riktig.

Idag sköt vi upp avfärden eftersom prognosen var 1,5 meter vågor och 8m/s rakt emot oss. I efterhand visar det sig att vinden vred och vågorna lagt sig så det hade varit helt ok i alla fall. Nu har vi just uteslutit att ge oss av i morgon också, av ungefär samma skäl. Lördag verkar fint dock, ännu så länge. Till dess får vi spela spel i båten och vanka fram och tillbaka till piren och stirra på vågorna.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *