Sjungande propeller

Man kan tänka sig att synen skulle vara seglarens mest användbara sinne, men jag är säker på att hörselcentrum i hjärnan växer oproportionerligt på långseglare. Båten är mer än bara en maskin, det är lite av ett väsen som vi är helt beroende av. Ett givet sätt att hålla koll på hur den mår, om allt är bra eller om något inträffat är att ständigt och maniskt lyssna på minsta förändring i ljudbilden. Det gäller såväl under segling som vid motorgång. Med segel uppe kan en seglare som kan sina båtljud utan att titta upp känna och höra om båten kommit några grader ur kurs på vibrationerna och ljuden som förändras knappt märkbart. Med motorn är det hörseln som är kung bland kontrollfunktionerna, all elektronik inräknat. Lyssnandet är inte något man gör aktivt, utan en passiv ständigt pågående syssla. Det är uttröttande, både för den lyssnande, men kanske ännu mer för de andra som är med och som inte hör just det ljudet som plötsligt tvingar fram ett hysteriskt hyssjande, rusande ner till motorrummet och en frusen pose med vilt flackande blick.

På Capri fick vi som avskedspresent i den hutlöst dyra hamnen ett nät i propellern. Någon minut efter att vi lämnade bryggan hörde vi ett helt nytt ljud från propellern, som strax efter avtog nästan helt. Capri är inte hamnen man vill bli liggande i för en oviss tid i väntan på en eventuell reparation så vi fortsatte för segel. När vi nästa gång körde med motorn hördes ett sjungande ljud, men det slutade efter en stund. Inget verkade vara fel så vi fortsatte. Först på Menorca hade vi möjlighet (eftersom vattnet inte var så kallt längre) att gå ner och undersöka propellern. Mycket riktigt hade ett mindre nät fastnat och snurrat in sig rejält. Vi har en ropecutter, en manick med en fast och en rörlig kniv som roterar med propellern och skall skära bort rep och annat som kan fastna. Den hade säkert gjort sitt jobb, men tyvärr inte fått bort allt. Med kniv och våtdräkt lyckades jag skära loss det som satt kvar.

När vi därefter har kört motorn hörs ett sjungande ljud, särskilt under de första tjugo minuterna, särskilt i medsjö, och särskilt vid krängning mot styrbord. Det kan bli svårt att undvika allt det tyvärr. Efter eget funderande, hummande och lyssnande av en mekaniker i Cadiz och ett klargörande telefonsamtal med Gerhard, vår motordoktor i Göteborg, står det klart att något skadats av nätet. Det räcker inte att skära loss det som sitter runt propellern. Troligen har någon liten nylontråd i nätet letat sig in i lagret vid axelgenomföringen och där smält på grund av friktionen. Den lilla ojämnheten medför en vibration som medför det sjungande ljudet. Möjligen måste cutlasslagret bytas eller kanske rensas, men det är som väl något vi kan avvakta med tills vi lyfter båten i Sverige nästa år. Om det inte läcker in vatten eller vibrationerna ökar skall det inte vara någon fara att fortsätta. I vart fall enligt experterna vi talat med. Skönt för det hade inte varit kul att behöva göra det nu, varken för tidsutdräkten eller kostnaden det skulle medföra.

Jag har svårt att tänka mig att någon vill se en film med propelleraxeln i motorrummet, men här är en i all fall.

Lagos i Portugal där vi ligger nu skulle i och för sig säkert vara rätt ställe att lyfta båten. Här ligger ett välrenommerat, men dyrt, varv precis intill marinan. Nu kan vi istället nöja oss med att strosa runt i deras välfyllda skeppsbutik istället. Sådana är det inte så gott om utanför Sverige.

Portugal har dessutom en annan stor fördel jämfört med Medelhavet. Här finns gott bröd! Precis lagom mix av råg och vete, saltat och gott och med en lagom hård skorpa. Bäva månde alla kolhydratalarmister, men vi frossar i såväl frukostsmörgåsar som te och macka på kvällen mest varje dag.

Här finns även något slags hälsosam juice. Det är svårt att tro det av färgen att döma.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sjungande propeller

  1. Stefan skriver:

    Ha ha ha, klart man (jag) var tvungen att titta på filmen och det blev två ggr till och med, då jag trodde att något viktigt eller intressant skulle visas. Jag såg inget så jag missade säkert det .-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *