Tips för Lissabonbesök med båt 2.0

Vi ligger i Doca do Alcantara inne i Lissabon den här gången, till skillnad mot Cascais som vi låg i när vi passerade i höstas. Vill man framförallt besöka Lissabon är det här ett bättre alternativ, även om Cascais är en väldig mysig stad också.

Hamnen är ganska stor och inte så pittoresk, inklämd under 25 april-bron och en containerhamn som den är. En lustig detalj är att bron är byggd med ett stålgaller istället för asfaltsbeläggning. Det skapar ett speciellt surrande ljud när bilarna kör på den, vilket de gör dygnet runt. Vi har som ett ständigt surrande av en enorm bisvärm runt omkring oss, men efter en stund vänjer man sig. Fördelen med att ligga här är att det är promenadavstånd till centrum åt ena hållet, och till Belém längs kajerna åt andra hållet. Det går en fin gångbana hela sträckan så det är en fröjd att promenera.

Jag gillar stadsvandringar och passade på att testa en idag. Här i Lissabon, och vad jag förstår på många andra ställen, finns det organiserade gratisvandringar. Gratis är enbart teoretiskt eftersom guiderna förväntar sig ”dricks” vid slutet av turen. De är väldigt tydliga med detta, på ett bra sätt, redan från början och gillar man inte turen kan man ju strunta i att lämna något alls. Det finns nog många som är liknande, men jag kan rekommendera Chill Out som jag tycker fungerade bra. Vad portugisiska skattemyndigheten anser om lagligheten i att inte ta betalt, utan enbart förvänta sig dricks utan kvitto är oklart.

Igår gick vi västerut längs kajen till MAAT, ett museum för konst, arkitektur och teknik. Så mycket arkitektur var det inte, förutom själva byggnaden, desto mer knepig konst på temat jordens undergång på grund av klimatförstöringen. En höjdpunkt är den gamla maskinhallen i det koleldade elkraftverk som museet delvis ligger i. Enorma rör, kedjor, reglage och ångpannor i industrimiljö från början av 1900-talet med hög suggestiv musik. Seriös Steam Punk.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tips för Lissabonbesök med båt 2.0

  1. Annie Runhammar skriver:

    Hej!
    Intressant det ni skriver om den industriella miljön i muséet. Jag är mycket förtjust i sådana miljöer, så det får bli ett besök där nästa gång vi kommer till Lissabon – för det tror jag att vi ska.
    Det fanns bara en bild, den av hamnen, de övriga rutorna var tomma. Vad var det tänkt att vara där?

    Annie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *