Vädret råder

En av de stora skillnaderna mellan att vare ute och segla som nu, och livet hemma är hur mycket yttre omständigheter tillåts styra dagen. På segling har vädret trumf och kan alltid kasta omkull alla andra planer, oavsett hur rätt eller kloka de är. Hemma kan man ju bara dra upp huvan på regnjackan och ändå ge sig av till jobbet eller vart man nu skall. Det går inte lika lätt på en segelbåt. Inte för att vi tror vi kopplat loss från det moderna livets alla aspekter, långt därifrån, men på i vart fall den punkten lever vi ett annat liv i år. Ibland är det frustrerande, men lika ofta avkopplande, att inte kunna planera eller besluta allt i detalj.

I onsdags var planen att segla västerut från Ayamonte till Lagos, men efter nio timmar med skumpande på allt högre och kortare vågor och en felprognosticerat stark vind som vred mer och mer åt fel håll bestämde vi på kort varsel att gå in i Albufeira istället. En hamn som hade fått kommentaren ”Nej, nej, nej!” av ett par bekanta. Albufeira är en av alla dessa små städer längs turistutsatta kuster som blåsts upp från liten fiskeby till fullfjädrat massturismkomplex.

Marinan ligger dock synnerligen väl skyddad, liksom insprängd i berget. För att komma in passerar men en hundra meter lång kanal mellan bergsidor. Här inne ligger man stilla och tryggt, med den coverspelande trubaduren på Jack’s Irish Pub på lagom avstånd.

Här i marinan är semesterlägenheterna för ovanlighets skull målade i olika grälla pastellfärger i något slags Miami-inspirerat ögonblick. Längs kajen ligger en obruten rad av restauranger som med tydlighet vänder sig till utländska turister, den obligatoriska Beauty salongen samt en liten supermercado; laddad med snacks, sprit och enklare frukostmat. Inget förpackning är större än att den tar slut på en vecka eftersom det är maximalt så långe köparena kommer stanna. Staden ligger tydligt under brittiskt turistanspråk så rödfnasighetsgraden är betydande..

Kanske är det lättnaden över att komma i hamn, kanske de oväntat goda hamburgarna från haket bredvid puben, kanske den eviga strömmen av åttiotalsklassiker från trubaduren, men vi upptäcker efter ett tag att vi trivs bra med stoppet här trots allt! Med båten har vi ju dessutom vår egna lilla värld och är det bara sol och varmt ute, en marina med lite hafenkino, skola att sköta och tid att slå ihjäl reder vi oss nästan oavsett hur det ser ut bortom relingen.

I Algarve kan alla få ha det lite skönt, även fiskarna som får gå på spa!

Vi tog en promenad längs bryggorna för att beundra en 68-fots Western Horizon med svensk flagg som ligger en bit bort, och blev genast ombordbjudna av Björn och Ann-Charlotte. De har kastat loss från Stockholm förra året och skall in i Medelhavet med sitt magnifika skepp. Hon är byggd 1983 i Taiwan på ritningar från Vancouver som en klassisk havskryssare i nordamerikansk stil, och ståtar med bland annat öppen spis i salongen! De skulle göra en tur till IKEA i närbelägna Faro och var hyggliga att skaffa sill och Ahlgrens bilar till oss, delikatesser som ännu är oupptäckta i den portugisiska gastronomin.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vädret råder

 1. Dodde Westgren skriver:

  Kära ni alla tre!
  Vill bara säga att det är så roligt o lärorikt att läsa alla era inlägg om den fantastiska resa ni gör. Varje gång jag ser att ngt nytt kommit så gottar jag mig i lite spännande o roliga o givande inlägg. Som gammal faster måste jag avsluta med att säga, ta det nu försiktigt med havet. Jag är själv,och har alltid varit, en riktig landkrabba som bara är rädd o illamående till sjöss, vilket kanske påverkar min ”oro” för er.
  Bästa hälsningar
  Dodde

  • Alila skriver:

   Tack för omtanken! Vi är ganska oroliga själva men båten verkar stå pall för det mesta som tur är.

 2. Björn och Ann-Charlotte skriver:

  Tack för senast! Vi hade jättetrevligt. Roligt att höra om era seglingar och få en massa tips för våra kommande seglingar i Medelhavet. Många kramar från Björn och Ann-Charlotte på Dream Time

 3. Annie Runhammar skriver:

  Det liter trevligt! Jag kan tänka mig att David gladdes åt hamburgarna och Johanna särskilt åt Ahlgrens bilar!
  Även här regerar vädret. 30 grader dag ut och dag in är ingen sinekur för en äldre tant, som dessutom måste sitta vid datorn och skriva sista inlämningsuppgiften.

  Annie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *