Varför lämnade Napoleon Elba?

Från Korsika styrde vi kosan österut till Italien och Elba. Med svag nordvästlig vind i seglade vi halvvind de 40 nm till Elbas huvudstad Portoferraio. Elba har varit bebott sedan innan romarna då Etruskerna bröt järn på ön och namnet Portoferraio minner om öns betydelse som järnkälla.

Mest känd är nog ön för att Napoleon förvisades hit efter att han besegrats 1814. Han fick med sig 600 soldater och ett skepp som fick bli hans armé och flotta. Elba fick han som ett eget suveränt litet kejsardöme att styra och ställa med som han behagade. Brittiska flottan bevakade havet utanför för att han inte skulle smita. Napoleon investerade till en början en hel del pengar i ön och beslutade om flera infrastrukturförbättringar som gav ön ett uppsving. Ännu idag är det tydligt att tiden då Napoleon bodde på ön lyfts fram med stolthet. Han lät hämta sin mor som han var mycket fäst vid och sin favoritsyster. Hans hustru och barn kom dock aldrig till ön. Napoleon måste emellertid känt att han var ämnad för att styra över något större än Elba och gav sig rastlöst av på sitt skepp efter bara tio månader på ön. Han landsteg i Frankrike, gjorde statskupp, skapade en nya armé, kom i krig med nästan alla andra länder i Europa och förlorade vid Waterloo, och allt detta på bara 100 dagar. Därefter förvisades han återigen, men nu till Sankta Helena, en betydligt mer avlägsen ö i Sydatlanten där han flera år senare dog under brittisk bevakning. Frågan är varför han lämnade Elba?

Merde, jag skulle stannat på Elba!

Portoferraio är en mysig gammal stad med en mycket skyddad hamn, caféer på kajen och små gränder som går upp och ner på kullarna där havet skymtar fram med klart vatten och fina stränder. Människorna är trevliga och maten god. Vädret är varmt och skönt även i slutet av oktober.

  

Ett besök i Napoleons hus från hans tio månader på ön är nödvändigt. Huset har stått obebott sedan han lämnade det 1815 och är lite förfallet, men i övrigt ganska mysigt och inte så gigantiskt stort som man annars tänker sig att en storhetsvansinnig kejsare vill ha det. Men det är klart, det kanske var därför han stack tillbaka till Frankrike. Det ligger högt uppe i staden med utsikt över hamnen åt ena hållet och över havet åt det andra och med en liten lagom trädgård bakom några murar som inbjuder till att spatsera runt och fundera över återerövrande av Europa.

Elba är verkligen värt ett besök, så här utanför turistsäsongen. Under året får de 30 000 öborna besök av 3 miljoner turister. Som om var och en på ön hade bjudit 100 kompisar. Man kan vandra och cykla på de små vägarna runt ön också, men det får vi spara till när vi passerar nästa gång, kanske till våren? Klart är i vart fall att hade vi fått Elba som ett eget litet land är det väldigt tveksamt om vi inte hade nöjt oss och inte lämnat ön alls.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varför lämnade Napoleon Elba?

  1. Eva Runhammar skriver:

    Jag tror att Napoleon lämnade Elba för att man planerade att bygga en underjordisk järnväg dit och ville att Napoleon skulle ställa upp som en installation nere i en av uppgångarna..

    David har lyckats inta en napoleonsk
    position…precis som en historielärare jag hade i Majornas flickskola.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *