Kommunikation

Man kan tycka att det är för att slippa vara uppkopplad man ger sig av på långsegling, och så kan det ju vara för vissa. Vi vill dock ha internet tillgängligt när vi kan, så kan vi ju strunta i att använda det om det inte passar.

Hittills har vi förlitat oss enbart på internetdelning från våra mobiler, och ibland att koppla upp oss på hamn-wifi. Hamn-wifi fungerar enligt vår erfarenhet inte så bra. Ofta är det långsamt och ibland krångligt att koppla upp sig och vi blir utslängda då och då.

För att förbättra oddsen för bra uppkoppling har vi skaffat ett system med lite mer kräm i, som vi hoppas mycket på. Kärnan är en Dovado AC Pro, en liten router som ger oss ett lokalt litet wifi i båten. Den matas med 12V från batteriet. För att dovadon skall ha något internet att dela ut finns det två vägar för den att koppla upp sig, med mobilt bredband via USB-modem eller mot ett lokalt wifi (Även kallat wlan, tror jag?).

Lokala wifi kan vara hamn-wifi, men enligt rykten skall det vara fiffigt att ta en fika på ett café eller en bar, lära sig lösenordet till deras gratis wifi för gäster och sedan koppla upp sig från båten. Vi får väl se hur ofta det fungerar. För att göra det krävs dock lite kraftigare möjligheter att fånga upp wifi-signalen, och till det har vi en Ubiquiti Bullet.

Den magiska Bulleten på sin stång i aktern

Det är en aktiv antenn som vi sätter i masten och drar en nätverkabel ifrån till dovadons wan-port. Antennen behöver ström, som den får genom samma nätverkskabel, men med en liten extradosa kallad PoE strömmatare. Helt magiskt enligt många. Det skall göra att vi kommer kunna koppla upp oss mot wifi som ligger långt ifrån oss med bra signalstyrka och förhoppningsvis hittar vi då ett bra wifi, kanske rent av gratis.

Det mobila bredbandet använder vi när det inte finns wifi, och det får vi genom ett helt vanligt usb-modem som vi ansluter till en usb-port på dovadon. För att hjälpa modemet med signalstyrkan har vi skaffat en liten enkel extern antenn.

Dovadon programmerar man ganska enkelt så den prioriterar wifi från wan-porten, och när det inte fungerar går över på modemet.

Resultatet hoppas vi skall bli att vi i båten har ett lokalt wifi, ungefär som hemma, som vi kan koppla mobiler, datorer och surfplattor mot. Ännu vet vi inte, men snart skall det vara igång så vi kan testa. Hur mycket vi sedan kommer använda det är oklart, men en och annan väderfil lär vi ladda ner och David kommer uppskatta att hålla kontakt med kompisar.

Uppdatering

Nu har vi fått igång systemet och dragit kablar till Bulleten i aktern. Bulleten och routern sttrömmatas via en omkopplare på elpanelen så jag enkelt kan slå av dem båda vid behov.

Routern står i ett skåp i salongen vilket inte hindrar att den ger ett bra lokalt wifi i och runt båten. PoE-lådan sitter bakom elcentralen och från den går en nätverkskabel till Bulleten. Kabeln är onödiga 25 meter lång, men fungerar bra så jag rullade ihop den istället för att kapa. På så sätt sparar jag originalkontakterna och har dessutom kvar hela längden om jag vill installera den annorlunda.

Bulleten fäste vi efter en del funderande till slut på en 2 meter lång stång i aktern. Det är lite lyxigt för Bulleten att ensam få en sådan exklusiv och relativt dyr fästpunkt, men vi ser kommande fler användningsområden för stången så det fick bli en sådan nu.

Dovadon är programmerad till att prioritera wan, alltså inmatningen från Bulleten, och endast i händelse av att den går ner (fail over) växla över till USB-modem, vår mobila bredband med 40 gb per månad. Ett problem jag upptäckt är att dovadon aldrig tappar kontakten med wan, alltså Bulleten, och därför aldrig växlar över till modemet automatiskt. Det är logiskt, men irriterande, eftersom Bulleten ju finns där och levererar en signal hela tiden, men ibland inget internet eftersom den i sin tur inte har någon mottagning. Med den nackdelen fungerar systemet dock som tänkt. Jag löser det genom att manuellt växla över från wan till modem vid behov. Det har även den fördelen att modemet inte drar igång och bränner gigabyten utan att vi vet om det.

Hårdvaran och mjukvaran är alltså på plats. Det som sedan återstår är att hitta ett bra wifi vi kan koppla upp oss på. Hur bra mottagning vi än har i båten blir det inte bättre än nätverkets hastighet. Hastigheten hos hamn-wifi:et är inte högsta prioritet hos hamnägarna så frågan är hur mycket nytta vi kommer ha av arrangemanget. Hittills har vi inte hittat någon bar eller café med wifi som vi kunnat snylta på från hamnen. Det undrar jag om det inte mest är en fiffig idé, men kanske inte så användbart i verkligheten.

Sett i efterhand kan jag konstatera att om vi istället lagt pengarna vi investerat i bullet, stång i aktern, kablar mm på att köpa utrymme i mobilt bredband hade det tagit lång tid innan det blivit dyrare. Det mobila bredbandet är dessutom väldigt mycket snabbare och pålitligare och inom EU tillkommer ju ingen extra kostnad för roaming heller. Men, men. nu sitter grejorna där, och vem vet. Det kanske blir bättre med gratis wifi längre fram.

Ytterligare uppdatering

Nu har vi använt bulleten i ett flertal hamnar med varierande resultat. Inte någon gång har vi fått kontakt med något gratis-wifi från en bar eller liknande. Hamnarna har nästan alltid ett wifi där vi varit hittills i Skottland, Irland och Spanien. Kvaliteten däremot är låg eller mycket låg. Endast en gång har vi kunnat surfa som vi önskat på hamn-wifi och det var i La Coruna. Det skall dock sägas att vanligt användande, väder, tidningen, e-post mm går ofta bra, det som inte fungerar är film och spel. Youtube fungerar ibland, men ytterst sällan netflix eller svtplay, och ännu sämre är det med att spela online. Nåväl, men är det inte det man långseglar för att slippa tänker ni. Men så tänker inte David.

Jag har testat att hissa upp bulleten i masten för att se om det ger bättre mottagning än att ha den på stången i aktern, men det var ingen skillnad när jag testade.

Bulleten ger dock bättre mottagning än datorn själv hade fått, det är utan tvekan. Ofta får datorn ingen kontakt alls med hamn-wifi, men det går att plocka upp signalen med bulleten. Därigenom fyller den faktiskt sin plats på båten.