Cascais

Lissabon måste förstås besökas när vi passerar så nära. Lissabon, med tre miljoner invånare, är Europas västligaste huvudstad, och faktiskt den enda som ligger vid Atlanten. För att besöka staden som seglare har man flera alternativ. Inne i Lissabon finns flera stora marinor, men vår guidebok varnar för att det är omöjligt att hitta en plats i de flesta, och i de andra är tjo och tjim till fyra på morgonen på barerna på kajkanten. Mer energiska besättningar kanske lockas av juste det, men vi kände oss inte upplagda för det. Istället väljer många, och vi med dem, Cascais som ligger en halvtimmes pendeltågsresa västerut.

Cascais i sikte!

Cascais är en liten fin småstad, som raderades ut nästan helt i jordbävningen och den efterföljande tsunamin 1755. Därefter byggdes den upp av strävsamma fiskare, men det var först i och med att kung Carlos I på 1890-talet flyttade hit hovet under sommarmånaderna, och dessutom som den friskus han var uppmuntrade till sport och lek, som staden fick sitt uppsving.

Inte så fashionabelt, ännu

Här hölls regatta och tennis spelades för första gången på portugisisk mark här i Cascais. Sedan dess har staden behållit sin prägel av fashionabel sommarstad, vilket den i högsta grad är ännu i dag. Här finns gott om turister och fina villor, men även lugnare bakgator med små restauranger som serverar grillade sardiner.

En nackdel med Cascais är att marinan är en av Portugals dyraste, med pris nästan dubbelt så högt som andra. Vi hade tänkt att testa hamnen Oeiras strax österut, men den var full. När vi kom i söndags var vädret fint och utanför marinan här i Cascais får man gott sjölä från land så vi kastade ankare på fem meters djup vid lågvatten. Det har vi inte ångrat och ligger tredje natten här, nu i sällskap med Balu som kom för ett par timmar sedan. Ankringen är bra med sandbotten som ger bra fäste. Vi badar från båten och vill vi in till land ror vi till en liten flytbrygga där fiskarna lämnar sina dingar.

David har som en uppgift till skolan spelat in en liten filmsnutt för att presentera Alila och hans liv på båten under året för sin nya klass. Här kan ni klicka för att se den Rundtur med David

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *