Det fria livet på svaj

Igår kastade vi loss från marinan i Cartagena och seglade natten igenom upp till Ibiza. När vi kom fram på morgonen kastade vi ankare i Cala Port Roig, en liten vik med klart vatten och skyddande bergssidor runt omkring.

Ibiza, bortom svensexorna

En av höjdpunkterna med att leva på sin båt är att då och då släppa civilisationen och röra sig fritt på havet. Vinden är fri och så även havet och ankringsvikarna. När man drar upp ankaret ligger världen öppen, vi kan egentligen ta oss nästan vart som helst på jorden! Det är en spännande tanke.

Ibiza är kanske inte känt just för sin civilisationsgrad med tanke på populariteten hos brittiska svensexor och andra festsugna nordeuropéer, men de håller sig nog främst i städerna. Ett par kilometer utanför dessa finns vikar och kuststräckor där man inte ser några turisthotell alls, påstås det. Vi har ju bara varit här ett par timmar ännu, men kusten ser vacker och ödslig ut. Med båt kommer man dessutom till ställen som inte så lätt kan nås av turistbussar. Tyvärr är vi inte ensamma om att ha upptäckt den här detta. Det är nästan så vi får lägga ut fendrar så vi inte slår in i övriga ankrade båtar här i viken. September är fortfarande högsäsong så det får vi väl leva med några veckor till.

När vi ligger i en marina har vi oftast tillgång till el och vatten i överflöd. Det är givetvis bekvämt, men faktiskt är vi nästan lika väl försörjda på svaj. Vi har en watermaker som kan ge oss sötvatten genom en listig process där den suger in saltvatten och pressar det lite fram och åter i några membran, och ut kommer sötvatten! Inte obegränsat, men nästan 40 liter i timmen i alla fall.

Färskvatten en knapptryckning bort

El får vi genom ett elverk, som dock drivs av diesel. Det betyder att bara vi har diesel kan vi få både el och vatten. Dieselåtgången är ganska blygsam för att driva elverket så våra 460 l diesel skulle nog ta oss igenom åtskilliga veckor på svaj om det behövdes. Vi har en solcell också, men den är enbart på 50 W så den räcker inte för för vårt elbehov. Fler solceller är ett investeringsprojekt för framtiden.

Bunkra mat behöver vi i alla fall göra till som tätt. Vi har en hel del konserver, pasta och annat som klarar sig länge, men frukt och grönt behöver vi fylla på ganska ofta. Som helhet fungerar det dock mycket bra att ligga på svaj med eget ankare. Inte för att jag därmed skulle vilja göra det alltid. Vi har ju valt att segla i Medelhavet för att kunna besöka städer och insupa lite kultur i lagoma doser, och det blir klart lättare med hamnar som utgångspunkt.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *