Dyrt efterspel efter hård natt på Ibiza

Med lätt huvudvärk och utan att ha sovit många timmar under natten, har vi tagit hamn i Sant Eulalia (ingen koppling till Åsa-Nisse) för att återhämta oss efter en hård natt här på Ibiza. Viken vi hade ankrat i visade sig vara enastående skvalpig med den sydvästliga dyningen som låg på. Inte så höga vågor, men eftersom vinden lade oss åt ett annat håll fick vi dem nästan rakt in i sidan. Vi rullade och krängde så vi höll på att trilla ur kojerna, betydligt mer än på de flesta överfarter vi gjort. Vi såg att det inte bara var vi som rullade bland alla båtar i viken, men det var en klen tröst. Egentligen hade vi tänkt att vi skulle kunna ligga kvar och bada ett par dagar, men direkt på morgonen bestämde vi oss för att dra vidare till något ställe med platt vatten.

Ibiza är inte stort, bara lite drygt som Orust, så det är aldrig långt till nästa vik eller hamn. Nackdelen med hamnarna är dock att de är bland Medelhavets dyraste. Efter tips från en fransos i Cartagena styrde vi kosan hamnen mot Santa Eulalia för återhämtningen, samt för att vänta ut en Mistral som skall dundra ner med kulingvindar från Frankrike det kommande dygnet. Marinan är ganska stor och välfungerande, men som sagt dyr. 66 €, vilket är vår hittills dyraste. Vi har i alla fall många ankringsvikar framför oss så det får vi leva med.

Vad vi har sett hittills och läst om Balearerna är det här de bästa ankringsmöjligheterna finns i västra Medelhavet. Kusten i övrigt är ganska rak och det är svårt att hitta en skyddad vik. I lugnt väder kan man förstås ankra utanför en strand, men då skall det vara lugnt. Det är inte vinden som skrämmer oss, utan vågorna. De är ju förstås ofta en följd av vinden, men kan vi bara få sjölä bakom en ö eller pir så gör det inte så mycket att det blåser i riggen. Här på Balearerna är kusten flikig och har mängder av små och stora vikar så då bör det gå att hitta någon bra plats beroende av hur det blåser och går vågor.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *