Varning för oväntade mobilkostnader

Två gånger har mobilnätet spelat oss ett dyrt spratt. Första gången var på Nordsjön då vi passerade en oljeplattform. Min mobil kopplade lömskt upp sig i lönndom mot deras mobilmast, och passade på att uppdatera någon onödig systemfunktion. Ett par megabyte rann snabbt iväg utan att jag märkte något förrän räkningen kom. Varje megabyte kostade 85 kr så den systemuppdateringen gick lös på 400 kr.

Nästa gång var igår då vi rundade Tarifa och seglade in i Gibraltarsund. Trots att vi höll oss närmst spanska kusten måste vi vid något tillfälle hamnat i skugga för spanska master och då passade telefonen återigen på att koppla upp sig utan min tillåtelse, nu till en mast i Marocko! Återigen samma meningslösa systemuppdatering som telefoner tydligen reflexmässigt ägnar sig åt så fort de får kontakt med nätet. Ungefär som hängivna facebookanvändare. Den här gången blev det 2,2 MB till en kostnad av 340 kr. Jag märkte det eftersom telefonen låste sig när den uppnådde ett kostnadstak för utlandskostnader, vilket jag var tvungen att ringa till kundtjänst för att ta bort och kunna använda telefonen igen.

Skall ni långsegla, se upp med automatiska uppdateringar som telefoner eller mobila bredband ägnar sig åt. Enda sättet att slippa det verkar vara att stänga av roamingen så fort den inte behövs eller i vart fall då man passerar områden där det kan finnas mystiska uppkopplingsmöjligheter som oljeriggar eller icke-EU länder.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *